Matchpoint Palo Kubiš Palo Kubiš na ME 2009 - Turecko

Palo Kubiš na ME 2009 - Turecko

26. ME VO VOLEJBALE MUŽOV H IZMIR, ISTANBUL H 3. - 13. SEPTEMBRA 2009

Z IZMIRU od redaktora PAVLA KUBIŠA
 

Slováci poškuľujú po osmičke

Na webovej stránke 26. ME vo volejbale mužov už Turci netrpezlivo odratávajú hodiny, minúty a sekundy do dnešného štartu šampionátu. Keďže slovenskí volejbalisti, ktorí sa po rokoch 1997 (8. miesto), 2001 (9.), 2003 (11.) a 2007 (12.) predstavia medzi špičkou starého kontinentu už piaty raz, majú v prvý súťažný deň voľno, v C-skupine v Izmire ich bude dnes zaujímať úvodný duel úradujúcich majstrov Európy Španielov a Slovincov. Práve zajtrajší súboj so slovinskou reprezentáciou bude pre zverencov Emanueleho Zaniniho kľúčovým pre vývoj v skupine. Cieľom našich reprezentantov je pokúsiť sa zaklopať na dvere prvej osmičky, ktoré doteraz otvorili iba pri svojej prvej účasti v roku 1997 v Holandsku. Pred dvoma rokmi v Petrohrade po jedinom víťazstve na turnaji práve nad Slovinskom 3:1 síce postúpili zo skupiny do druhej fázy, ale v nej už ďalšie víťazstvá nepridali. Majú teda motivačný prvok navyše.

Svoj senzačný titul spred dvoch rokov z Ruska v krajine polmesiaca obhajujú Španieli. Na medaily si však robia zálusk aj Rusi, Taliani, Srbi, Bulhari (toto kvarteto sa paradoxne „pobije" už vo štvrťfinálovej skupine o dve miestenky do semifinále) či z izmirskej vetvy Poliaci a Francúzi. Premiéru na majstrovstvách Európy si odkrútia Estónci.

POHĽADNICA Z IZMIRU

Lepšie „zakúria" v menšom kotli

Aj keď ešte vlani v októbri počas žrebovania skupín ME 2009 boli Turci presvedčení o tom, že domáce prostredie nájdu v Istanbule, kde mal šampionát i vyvrcholiť, po čase sa všetko zmenilo. Hlavným stanom podujatia sa stal Izmir, kde budúci víkend aj rozdajú medaily. Hostitelia skupín sa teda vymenili a nechtiac sa tak do prístavného mesta, ktoré bolo v histórii známe pod gréckym názvom Smyrna, „presťahovali" aj slovenskí volejbalisti. To okrem iného znamenalo i to, že sa namiesto istanbulskej Abdi Ipekci Areny s kapacitou 11 500 divákov sa musia „uskromniť" s izmirskou športovou halou Halkapinar. Jednu z najmodernejších arén v Turecku postavili v roku 2005 kvôli letnej univerziáde a vmestí sa do nej o dvetisíc hláv menej. Zdá sa však, že Turkom vyhovuje menší, no o to žeravejší kotol.

Slovákom by mohla byť táto zmena v podstate ukradnutá. Obrblali ju skôr počas utorňajšej cesty do dejiska šampionátu. Namiesto konečnej v Istanbule strávili ďalšiu hodinku navyše na domácej linke do Izmiru. Silný vietor, ktorý v meste pri otvorenom mori stále fúka, sa pred pristávacím manévrom s lietadlom poriadne pohral a z pilota takmer urobil babráka. Spolu s našimi volejbalistami tak zbledli v lietadle i Francúzi a Gréci. Po krkolomnom, ale nakoniec šťastnom pristatí spoluhráči spomínali najmä na Jakuba Joščáka. Ten sa do dvanásťčlennej nominácie na poslednú chvíľu nedostal, ale pri jeho známom strachu z lietadla by si svoje odtrpel...


Historické víťazstvo 3:0!
SLOVENSKO - SLOVINSKO 3:0 (20, 21, 28)

Zápas trval 82 minút. Pred 300 divákmi rozhodovali Jovanovič (Srb.) a Anderson (Rus.)

SLOVENSKO: Masný 2, Sopko st. 19, Kmeť 4, M. Nemec 14, Ogurčák 6, Kohút 14 (libero Pipa, M. Kubš 0, Piovarči 0, L. Diviš 0). Tréner: E. Zanini.

SLOVINSKO: Šmuc 1, Pajenk 6, Čuturič 8, Vidič 4, Šket 15, Pleško 8 (libero Škorc, Vinčič 7, T. Urnaut 4, Flajs 2). Tréner: G. Hribar.

Slováci mali výborný nástup, k úniku na 6:2 si pomohli aj esami Masného a Sopka. Vývoj setu mali pod kontrolou, stále v ňom viedli o dva až štyri body. Na sieti úradoval blokár Kohút, ktorého smeče z veľkej výšky po dobrej spolupráci s nahrávačom Masným boli priam nechytateľné. V druhom sete síce Slovinci pohrozili, keď viedli 2:0 a zo 4:7 vyrovnali na 7:7, ale znova zobrali réžiu do svojich rúk slovenskí reprezentanti. V koncovke ušli súperovi o štyri body na 23:19 a druhý setbal premenil Nemec. V treťom sete Zaniniho zverenci viedli 6:3, od 12:11 do 12:13 si na chvíľku „zdriemli". Po Kohútovom šťastnom ese bolo 20:16, tri body za sebou však získali slovinskí volejbalisti a záver zdramatizovali. Za stavu 24:23 mali dokonca výhodu setbalu, ale nakoniec Slováci využili piaty mečbal, keď dôležité víťazstvo priamym bodom z podania spečatil Sopko st.

EMANUELE ZANINI (tréner Slovenska): „Som spokojný s víťazstvom, ale nie až tak s predvedenou hrou. Myslím si, že vieme hrať aj lepšie, najmä v niektorých situáciach. Cením si tretí set, v ktorom sme zvládli náročnú koncovku. Po psychickej stránke to môže byť pre nás do ďalšieho priebehu turnaja výhoda."

 

Sopkov bič plieskal na konci

Jubilejný stý zápas odohral v reprezentačnom drese univerzál Martin Nemec a doprial si v ňom veľmi cenné víťazstvo. „Som spokojný, prvý krok nám vyšiel. Vyhrali sme dokonca bez straty setu a teraz sa môžeme sústrediť na Grékov, ktorí prekvapili víťazstvom nad Španielskom," poznamenal. Pravda, v koncovke tretieho setu Slováci využili až piaty mečbal, pred ktorým zmazali i jeden setbal Slovincov. „Áno, už to smrdelo štvrtým setom, v komornej večernej atmosfére pred takmer prázdnym hľadiskom sme sa však vyburcovali. Našťastie sme zápas ukončili už v treťom sete. Túžili sme po víťazstve a od začiatku sme hrali agresívne," dodal. Premiérový štart na európskom šampionáte si odkrútil blokár Emanuel Kohút, zo 14 bodov polovicu nasúkal Slovincom hneď v úvodnom sete. „Spočiatku som aj bol nervózny, ale postupne to zo mňa opadlo. Víťazstvo 3:0 je cenné aj preto, že v skupine hráme tri dni za sebou a ušetrili sme si sily," vravel hráč talianskeho Trevisa. Náš najviac bodujúci hráč Martin Sopko st. párkrát poslal smrtonosný smeč aj mimo ihriska, na záver však vytiahol parádne eso, ktorým ukončil zápas. „Bič plieska na konci. Mám príkaz hrať tvrdo. Povedal som si, že buď budem za blbca alebo king. Som rád, že to vyšlo," poznamenal Sopko st. „Je to dobrý štart! Dôležité bolo, že sme vyhrali bez straty setu, skóre môže v konečnej tabuľke zavážiť. Podali sme dobrý výkon a dúfam, že proti Grékom v tom budeme pokračovať. Tí nám víťazstvom nad Španielmi hodili rukavicu," prízvukoval kapitán mužstva Michal Masný.

SOBOTA

V druhom zápase základnej C-skupiny: SLOVENSKO - GRÉCKO 2:3 (19, -28, -23, 21, -12)

V druhom sete premárnili štyri setbaly

Piatkové víťazstvo 3:0 nad Slovinskom slovenských volejbalistov posmelilo a s Grékmi, ktorí senzačne vo svojom prvom vystúpení zdolali obhajcov titulu Španielov 3:0, odohrali veľmi dobrý zápas so smutným koncom. Škoda, že v koncovke druhého setu spočiatku udupanému súperovi dovolili vstať z „mŕtvych". Rozbehnutí grécki volejbalisti nakoniec otočili vývoj stretnutia, ktorého výsledok si oba tímy už zarátajú aj do druhej fázy turnaja, vo svoj prospech.


Zápas trval 120 minút. Pred 1000 divákmi rozhodovali Partiainen (Fín.) a Loderus (Hol.).

SLOVENSKO: Masný 0, Kohút 14, Sopko st. 19, M. Nemec 23, Kmeť 9, Ogurčák 7 (libero Pipa, Zaťko 0, L. Diviš st. 8, Bencz 0, Piovarči 0). Tréner: E. Zanini.

GRÉCKO: Prousalis 1, Christofidelis 11, Smaragdis, N. Roumeliotis, Pantaleon 1, Bajev 13 (libero Papadimitriou, Lappas 7, Armenakis 0, Kournetas 0, Tsourits 10, Andreadis 1). Tréner: D. Kazazis.

Rovnako ako proti Slovincom mali slovenskí volejbalisti výborný nástup. Po dvoch úspešných smečoch a bloku Sopka sme viedli 4:1 a dostali sme vietor do plachiet. Z 11:7 naši reprezentanti ušli na 14:7. Hrali dôrazne a náskok si poľahky ustrážili. Vyhratým setom si definitívne zaistili postup do jednej z dvoch štvrťfinálových skupín. V druhom viedli 8:4, 14:9 a v koncovke i 22:19, v závere však nevyužili štyri setbaly a Gréci po svojom premenenom druhom nabrali druhý dych. Slováci v treťom sete zabojovali, keď z 9:15 vyrovnali na najmä zásluhou Sopkovho delového servisu na 16:16, v koncovke však pomohli Grékom troma pokazenými podaniami. Napravili to vo štvrtom sete a vynútili si tajbrejk. Ten však nezvládli. Grécki reprezentanti im ušli zo 4:4 na 8:4 a tento náskok im už na druhé víťazstvo v skupine bohato stačil.

EMANUELE ZANINI (tréner Slovenska):
„Gréci v druhom sete neprestávali veriť, že môžu vývoj zápasu otočiť a využili naše zaváhania. Viedli sme už o päť bodov, ale nakoniec sme nezvládli koncovku setu. Škoda druhého setu, pokiaľ by sme ho vyhrali, mohol to byť iný zápas. V športe však keby neplatí. Myslím si, že to bolo veľmi dobré stretnutie, v niektorých momentoch sme hrali na hranici našich možností. V rozhodujúcich momentoch však pravdepodobne rozhodli väčšie skúsenosti Grékov."


V koncovkách rozhodovali detaily

Slováci sa na ME stretli s Grékmi iba druhý raz v histórii, pred dvanástimi rokmi v holandskom Den Boschi vyhrali 3:1. Neboli ďaleko, aby si zopakovali minimálne tento výsledok. Žiaľ, na keby sa pod vysokou sieťou nehrá....

„Škoda, začali sme veľmi dobre. Gréci boli ´dole´, chytili sa až v závere druhého setu, kedy sme im dovoli hrať ich odvážny volejbal. Všetko im zrazu vychádzalo. Pokiaľ by sme ich v ňom ´zarezali´, tak tretí už nejako ubúchame do víťazného konca. Na keby sa však nehrá," poznamenal smečiar Lukáš Diviš st., ktorý prvý raz na šampionáte dostal na ihrisku väčšiu príležitosť. Gréci našou záslouhou odštartovali zápas pokornejšie ako proti Španielom, bez veľkého rachotu. „Neveril som, že vydržia v tempe z prvého stretnutia. Prehrali sme vyhratý zápas, pokazili sme to, aj keď sme nehrali zle. Taký je však šport. K víťazstvu nám chýbalo málo - možno jedna-dve lopty," dodal.

Po zápase zavládlo v slovenskej šatni ticho. Premárnenú príležitosť na skvelý vstup do druhej fázy turnaja, do ktorej by si preniesli prípadné víťazstvo s Grékmi, si uvedomovali všetci hráči. „V úvode sme ich zaskočili, vytvorili sme si na ihrisku dobrú atmosféru ako proti Slovincom. Škoda, že sme v koncovke druhého setu stratili náskok. Gréci sa nakopli naspäť, v tajbrejku nám odskočili o štyri body a už sme to nedokázali stiahnuť. Mali sme na nich. Hrali sme dobre, rozhodovali detaily a koncovky," vravel smutne blokár Tomáš Kmeť. „Škoda druhého setu. Bojovali sme však ďalej, obojstranne to bol kvalitný zápas. Určite sme nahnevaní a smutní, že sme ho nedokázali dotiahnuť do víťazného konca, pretože sme mali na to veľkú šancu. Gréci boli nakoniec o málinko lepší, mohlo to byť veselšie. Sme na európskom šampionáte, každý zápas sa ráta. Až na malé drobnosti, ktoré rozhodli, sme podali dobrý výkon," uzavrel smutný sobotňajší večer kapitán Michal Masný. Veru, v momentoch, v ktorých sa lámal chlieb, rozhodovali väčšie skúsenosti vyhratejšieho súpera. Na turnaji však našich volejbalistov čakajú už iba takí.

ANDREJ KRAVÁRIK, ktorý reprezentoval na ME obe krajiny, už iba spred televízora:

 

„Škoda, Gréci by to vzdali..."

Mohla to byť zaujímavá konfrontácia. Tridsaťosemročný rodák z Piešťan Andrej Kravárik Grékom v minuloročnej kvalifikácii ME 2009 síce pomohol k postupu, ale na svoj šiesty európsky šampionát v kariére už necestoval. Prvý si odkrútil ešte v drese Česko-Slovenska v roku 1993 (8. miesto), ďalšie dva štarty pridal v slovenskom tíme v roku 1997 (8.) i 2001 (9.) a na „Európe" dvakrát reprezentoval aj Grécko - 2005 (6.) a 2007 (13.). Práve pred dvoma rokmi v Petrohrade sa chystal na historicky prvý súboj proti Slovákom, jeho mužstvo však nakoniec nepostúpilo zo základnej skupiny a do štvrťfinálovej skupiny sa nepredralo. Časť sobotňajšieho zápasu v Izmire Kravárik sledoval iba v televízii. „V prvých setoch sme my Slováci boli jednoznačne lepší. Malo to byť 2:0 a potom by to Gréci vzdali. Našou jedinou chybou bolo, že sme podávali na Christofidelisa. Škoda, zverenci trénera Zanini určite mali na to, aby zvíťazili. Na šampionáte ich však čakajú ešte ďalšie zápasy, budem im držať palce a všetkých pozdravujem," nezaprel v sebe slovenské srdce Andrej, ktorý sa pripravuje s Iraklisom Solún na novú klubovú sezónu. V kádri tohtoročného finalistu Ligy majstrov nezostal kameň na kameni. Z PAOK-u Solún doň mieria nahrávač Prousalis, ktorý paradoxne ukončil druhý set esom, Slovinec Gasparini i Česi Baránek a Král.

NEDEĽA

V treťom zápase základnej C-skupiny: SLOVENSKO - ŠPANIELSKO 2:3 (-18, 21, -18, 19, -11)

Do štvrťfinálovej fázy z tretej priečky

Po tom, ako si slovenskí volejbalisti už v sobotu zabezpečili postup z C-skupiny do šesťčlennej štrťfinálovej E-skupiny (od utorka do štvrtka sa v nej postupne stretnú s Francúzskom, Poľskom a Nemeckom) ešte v sobotu po prvom vyhratom sete s Grékmi, museli už svoje mysle preladiť na zbieranie bodov do druhej fázy. Po zbabranom zápase s Gréckom si po opačnom priebehu v stretnutí so Španielmi vynútili tajbrejk, ale v ňom znova neuspeli. Prenesú si tak dve prehry a štyri vyhraté sety. Šampionát sa už skončil pre štyri mužstvá: Turecko, Estónsko, Slovinsko a Česko.


Zápas trval 115 minút. Pred 400 divákmi rozhodovali Janskovskis (Lot.) a Jovanovič (Srb.).

SLOVENSKO: Masný 0, Kmeť 7, Sopko st. 16, M. Nemec 11, Kohút 8, Ogurčák 11 (libero Pipa, Zaťko 0, Bencz 10, L. Diviš st. 0, M. Kubš 0). Tréner: E. Zanini.

ŠPANIELSKO: M. Falasca 5, Moltó 1, Noda 14, G. Falasca 7, Garcia-Torres 17, I. Rodriguez 17 (libero Lobato, Barcala 0, Salas 10, Palharini 0, F. Rodriguez 1). Tréner: J. Velasco.

Nitky v zápase začali v úvode ťahať Španieli. Z 2:2 odskočili na 4:2, viedli 8:5 a pri podaní M. Falascu ušli až o sedem bodov na 14:7. Naopak náš univerzál Nemec sa nevedel naštartovať, do stavu 14:20 poslal Zanini na ihrisko trojicu nových hráčov. Vstup do druhého setu Slovákom vyšiel lepšie.  Viedli 4:1 a stále si udržiavali viacbodový náskok. Na 16:11 sa konečne trafil do servisu Nemec, po dobrom Pipovom zákroku v poli sme upravili na dôležitých 22:18. Súper našťastie koncovku nezdramatizoval, pri našom druhom setbale M. Falasca pokazil podanie. V treťom sete pre zmenu znova dostali vietor do chrbta španielski reprezentanti. Ich päťbodový náskok 12:7 sme síce zmazali na 13:12, pri 17:19 sme však odmietli možnosť znížiť na rozdiel jediného bodu a namiesto toho bolo 17:24... Ani vo štvrtom sete to so Slovákmi nevyzeralo dobre, keď prehrávali 9:12. Živou vodou však bol pre nich Benczov príchod. Mladý univerzál sa chytil v útoku a spolu so sériou blokov pri Kmeťovom podaní sme otočili sedembodovou šnúrou na 16:12. Prvý setbal sme mali pri 24:17, o parádnu bodku sa postaral opäť Bencz. V tajbrejku Zaniniho zverenci prehrávali 5:8, vyrovnali síce  na 10:10, ale druhý raz za sebou na šampionáte zostali po piatom sete smutní.
 

EMANUELE ZANINI (tréner Slovenska): „Som spokojný s našou obetavosťou a bojovnosťou. Samozrejme, z ďalšej prehry v tajbrejku sme sklamaní. Musíme odohrať viac takýchto náročných zápasov, aby sme sa dostali na úroveň tímov z európskej špičky. Po týchto výkonoch som však pred ďalšou fázou na šampionáte optimista."

 

Benczov narodeninový minidarček

Už-už sa zdalo, že slovenskí volejbalisti prehrajú s úradujúcimi majstrami Európy Španielmi 1:3. Vo štvrtom sete sa však za stavu 9:12 dostal na ihrisko Milan Bencz a ten mužstvo strhol takmer k dokonalému obratu.

„V zápase som síce krátko striedal už aj predtým pri dvojstriedaní, ale vo štvrtom sete mi dal tréner vážnejšiu šancu. Hecol som sa, dostal som pár lôpt a chytil som sa.

V tajbrejku sme už urobili viac chýb. Do 10:10 to bolo však vyrovnané. Škoda, pokiaľ by sme vyhrali, mal by som krásny darček k narodeninám," poznamenal Milan, ktorý v sobotu na šampionáte oslávil 22. narodeniny. Pozícia dlhoročného mládežníckeho reprezentanta a hráča rakúskeho Aich Dobu v reprezentácii nie je ľahká. Už druhý rok je totiž na tomto poste jasná jednotka Martin Nemec. Ten sa však včera trápil, ale Zanini mu stále veril. Nakoniec urobil s príchodom rodáka zo Žirian, dedinky s asi tisíckou obyvateľov pri Nitre, dobré rozhodnotie. I keď vzhľadom na vývoj zápas možno trochu oneskorené. Na adresu slovenského mladíka dokonca zložil na pozápasovej tlačovke poklonu i legendárny tréner Španielov Julio Velasco.

„Nahecoval som ho, že je ´Maďar´, pretože rozpráva po maďarsky. Povedal som mu, že nemá čo stratiť a nech ide naplno. Podstatné bolo, že sa trafil do podania, zložil ťažké lopty a zablokoval," hodnotil Benczov výkon jeho klubový spoluhráč i spolubývajúci na izbe Martin Pipa. „Žiaľ, prehrali sme za sebou druhý ´päťseťák´, s Grékmi sme pri zmene strán prehrávali 4:8, teraz 5:8. Zakaždým sme v piatom sete mali zlý úvod." Prehry mrzia, ale podľa nášho najskúsenejšieho hráča mužstvo nezlomia. „Verím, že sme už natoľko vyspelí a na šampionáte ešte ukážeme, že tu nie sme iba do počtu," dodal.

V prvom zápase 1/4 finálovej E-skupiny: SLOVENSKO - FRANCÚZSKO 1:3 (-23, 24, -22, -21)

Znova iba jeden set nestačil

Rovnako ako na ME v Petrohrade pred dvoma rokmi a pred necelým mesiacom na turnaji kvalifikácie MS 2010 v Gdyni slovenskí volejbalisti vyhrali s Francúzskom iba jeden set a po prvých zápasoch vo štvrťfinálovej E-skupine sa prepadli na posledné miesto. Škoda, v troch koncovkách mohli vydolovať viac. V druhej fáze tak zostali zatial bez víťazstva.


Zápas trval 111 minút. Pred 200 divákmi rozhodovali Labašta (ČR) a Jankovskis (Lot.)

SLOVENSKO: Masný 0, Kohút 6, Sopko st. 8, M. Nemec 7, Kmeť 14, Ogurčák 15 (libero Pipa, L. Diviš st. 3, Zaťko 1, Bencz 9, Piovarči 4, M. Kubš 0). Tréner: E. Zanini.

FRANCÚZSKO: Bazin 6, Antiga 13, Kieffer 7, Rouzier 20, Sol 3, Samica 17 (libero Henno, Takaniko 0, Vadeleux 5). Tréner: P. Blain.

Do 12:12 sme si Francúzov strážili, ale chybou v útoku a na prihrávke sme súperovi pomohli k úniku na 12:14. Od tohto momentu sa Slováci iba doťahovali na súpera. V koncovke z 19:23 až na 22:23, ale na zvrat to nestačilo. Druhý set naši reprezentanti začali výborne. Viedli 4:0, 11:8 i 16:13, súper sa však dotiahol na 18:18 a za stavu 24:23 mal výhodu setbalu. Dva Sopkove úspešné smeče a Kmeťov fantastický blok nám však zariadili vyrovnanie na 1:1. Tretí set ovládli znova Francúzi a my sme iba doťahovali ich náskok. Za stavu 14:19 sa nám znova zasmial do tváre hlavný rozhodca Labašta, keď Čech „vytiahol" dobrú loptu po našom útoku do autu. Žiaľ, za stavu 22:23 Ogurčáka francúzske bloky umlčali a bolo 1:2. Podobný priebeh malo aj posledné dejstvo. Z 10:16 či 12:19 sme ešte vykresali nádej znížením na 20:22, ale v rozhodojúcej fáze setu sa znova prejavila súperova vyhratosť.

 

EMANUELE ZANINI (tréner Slovenska): „Nebudem diplomatický, v tomto zápase sme nemali dobrý deň naši univerzálni hráči, ale ani rozhodcovia. Nechcem tým ospravedlňovať našu prehru, ale bolo dosť sporných rozhodnutí, pri ktorých nám dali za pravdu aj Francúzi."

 

 

Arogantná Labaštova píšťalka

Už keď sme videli nomináciu hlavného rozhodcu na náš zápas s Francúzskom, vedeli sme, že je zle! Čech Milan Labašta, ktorý údajne študoval v Žiline, je postrachom Slovákov v českej extralige.

„Asi nás nemá rád, po Slovákov v nej doslova šiel. Hral som dosť dlho v Opave, tak to viem posúdiť. Jeho komunikácia s naším kapitánom Slovákom Pavlom Chudíkom v lige pravidelne končila žltou kartou. V zápase s Francúzmi nás poškodil minimálne štyri-päťkrát. Netvrdím, že by sme vyhrali. Nehrali sme zle, ale ublížil nám," poznamenal blokár Jozef Piovarči. „Hrali sme trpezlivo, ale v prehratých setoch rozhodli jedna-dve lopty. A k tomu pre mňa nepochopiteľný výkon českého rozhodcu, ktorý - neviem prečo - opravoval rozhodnutia domácich čiarových arbitrov," dodal ďalší blokár Tomáš Kmeť. „V živote som sa nesťažoval na rozhodcov. Labašta je však neskutočne arogantný človek, nestalo sa mi to prvý raz, že nás poškodil," dodal smečiar František Ogurčák, ktorý svojho času pôsobil v Kladne. „Škoda, hráme dobre, ale neviem, čo tomu chýba, aby sme prelomili tie koncovky," zdôraznil.
Veru, rozčarovanie z výkonu rozhodcu sršalo z každej strany. Aj keď výsledok mohli naši volejbalisti ovplyvniť v prvom rade svojím výkonom, Francúzi boli včera na palubovke siedmi.

 

V druhom zápase 1/4 finálovej E-skupiny: SLOVENSKO - POĽSKO 2:3 (21, -15, -10, 14, -14)

Smútok po tabrejku aj do tretice

Poliakom šlo v tomto súboji o veľa - o postup do semifinále, nakoniec sme ho ich riadne vystresovali. Okrem nich si už zabezpečili účasť v semifinále aj Bulharsko a Rusko. Po prehre 1:3 s Nemeckom naopak stratili šancu na obhajobu titulu spred dvoch rokov Španieli. Slovenskí volejbalisti si do tabuľky štvrťfinálovej skupiny pripísali štvrtú prehru - už tretiu v tajbrejku.


Zápas trval 104 minút. Pred 300 divákmi rozhodovali Schürmann (Licht.) a Anderson (Rus.).

SLOVENSKO: Masný 1, Kohút 11, L. Diviš st. 17, M. Nemec 15, Kmeť 8, Ogurčák 20 (liberovia Pipa a M. Kubš, Piovarči 1, Bencz 1, Zaťko 0, Sopko st. 1). Tréner: E. Zanini.

POĽSKO: Zagumny 4, Plinski 7, Bakiewicz 11, Gruszka 17, Mozdzonek 13, Kurek 18 (libero Gacek, Woicki 1, Jarosz 2, Bakiewicz 11, Bartman 3, Nowakowski 0, Ruciak 0). Tréner: D. Castellani.

Najmä zásluhou dobrých blokov otočili slovenskí volejbalisti v úvode prvého setu zo 6:8 na 10:8 a favorizovaných Poliakov si strážili na dištanc o dva body. Za stavu 18:16 pridali ďalšie dva body na 20:16 a súper sa už v podstate ani nedostal ku slovu. O osude druhého setu rozhodli dve štvorbodové šnúry poľských reprezentantov. Tú na 0:4 ešte Slováci zmazali (4:4), ale ich následný únik na 11:7 nás paralyzoval. Na začiatku tretieho setu vyhnali Poliaci z palubovky Diviša (3:0) a už sme sa nepozviechali. Naši reprezentanti prehrávali 3:10 a 7:22 a v sete nakoniec uhrali iba biednych desať bodov! Od štvrtého setu nastúpil na poste libera namiesto Pipu Matej Kubš. Slováci od začiatku viedli o dva body, pri Ogurčákovom podaní ušli z 9:8 na 14:8 a poľskému tímu vrátili požičané. V tajbrejku plnom zvratov sme nakoniec očakávaný semifinalista využil druhý mečbal.

EMANUELE ZANINI (tréner Slovenska): „Gratulujem Poliakom k víťazstvu a našim hráčom k výkonu. Nie je ľahké hrať proti veľmi silnému poľskému tímu. Naše mužstvo ukázalo charakter, keď sa po katastrofálnom treťom sete dokázalo vrátiť do zápasu. V tajbrejku sme chybami ponúkli súperovi víťazstvo, na základe doterajších výsledkov som však z pohľadu vývoja tohto tímu optimista."

 

Z Kubša mohol byť víťazný posol

Tretia prehra v tajbrejku na európskom šampionáte, tomu sa už povie riadna smola.

„Veľmi sme túžili tento zápas vyhrať. S výnimkou tretieho setu, v ktorom nám nič nevychádzalo, sme hrali naplno. Žiaľ, v samom závere piateho setu rozhodla jediná chyba. Ospravedlňujem sa za ňu, Maťovi Nemcovi som pred poslednou akciou v stretnutí ´nalepil´ loptu tesne k tiesni," poznamenal kapitán mužstva Michal Masný. Nahrávač Kedzierzynu sa túžil proti svojim súperom z poľskej ligy vytiahnuť a nechýbalo k tomu veľa. „Bolo to ako na hojdačke, raz sme diktovali tempo hry my - raz Poliaci. V tajbrejku sme tentokrát viedli 10:8, ale nezúžitkovali sme to. Nie je to náhoda, že sme na šampionáte prehrali tretí tajbrejk za sebou. Rozhodujú v ňom chyby, súperi ich hrajú lepšie. Dúfam, že dnes proti Nemcom nájdeme motiváciu a sily. Bola by škoda odchádzať zo šampionátu s jediným víťazstvom ešte zo skupiny so Slovinskom," doplnil ho blokár Tomáš Kmeť. Doteraz najvážnejší zápas v kariére - aj keď na poste libera - odohral Matej Kubš. Pipovi došli sily a tak sa ho tréner Zanini rozhodol vymeniť. Pokiaľ by sme zvládli posledný krok v piatom sete, mohol byť Kubš poslom dobrých správ... „Tréner mi to oznámil v prestávke pred štvrtým setom. Veľká škoda, že sme tajbrejkovú kliatbu ani do tretice neprelomili," smútil Matej.

V treťom zápase 1/4 - finálovej E-skupiny: SLOVENSKO - NEMECKO 1:3 (-22, 21, -16, -21)

Slováci skončili jedenásti

Po tom, ako si slovenskí volejbalisti brúsili na ME v Turecku zuby na prvú osmičku, obsadili 11. miesto. Dvanástku priečku spred dvoch rokov z Petrohradu si tak prikrášlili o jeden stupienok. Konečné umiestnenie je určite sklamaním, pretože s výnimkou zápasu s Nemcami, v ktorom nenašli motiváciu, boli všetkým tímom v Izmire vyrovnanými súpermi.

Po Rusoch, Bulharoch a Poliakoch, ktorí mali istotu prvej štvorky už od stredy, sa do zajtrajšieho semifinále v Izmire prebojovali aj francúzski volejbalisti.

 

Zápas trval 97 minút. Pred 300 divákmi rozhodovali Partiainen (Fín.) a Jovanovič (Srb.).

SLOVENSKO: Masný 1, Ogurčák 14, Kohút 3, M. Nemec 2, L. Diviš st. 5, Kmeť 5 (liberovia Pipa a M. Kubš, Zaťko 0, Bencz 13, Piovarči 7, Sopko st. 5). Tréner: E. Zanini.

NEMECKO: P. Steuerwald 0, Schöps 4, Andrae 7, Günthör 5, Schwarz 12, Wiebel 4 (libero Tille, Grözer 18, Tischer 1, Böhme 8, Kromm 15). Tréner: R. Lozano.

Ukážkovo rozbehnutý set, v ktorom Slováci viedli 8:4 a 16:12, si znova pokazili sami. Za stavu 18:13 sme mohli nemeckých volejbalistov doraziť, po dvoch chybách univerzála Nemca v útoku však už bolo iba 18:16. V koncovke nám na konečné slovo nestačil ani náskok 21:18, od tohto momentu sme získali iba bod. Koľkýkrát už na tomto šampionáte? Našťastie, zbabraný záver na slovenských volejbalistoch nezanechal stopu. Až do stavu 24:18, do ktorého sme znova jasne dominovali vo všetkých herných činnostiach. Kromm však dvoma rovnakými esami nachytal libera Kubša, ktorý opäť nahradil Pipu, na hruškách. Využili sme síce tretí setbal, ale súpera sme skôr naštartovali. Nemeckí reprezentanti mali tretí set vo svojich rukách (10:7, 18:11) a poľahky otočili vývoj stretnutia. Priestor na oboch stranách už v tejto fáze zápasu dostali hráči z lavičky. Vo štvrtom si na podaní z našich urobili strelnicu Grözer i Kromm (súper dal v zápase 10 es, my jedno) a aj keď naši reprezentanti z 15:21 znížili na 19:21, postarali sa nám o trpkú rozlúčku so šampionátom.

EMANUELE ZANINI (tréner Slovenska): „Nemci ešte bojovali o priamy postup na ME 2011, mali dnes inú motiváciu. Po druhom sete som sa snažil dať šancu mladším hráčom a využiť tak novú energiu z lavičky. Mimoriadny výkon Grözera a Kromma na servise nám však dnes robil veľké problémy, nevedeli sme si pripraviť efektívny útok. To bol hlavný dôvod našej prehry. Zmena libera bolo naše trénerské rozhodnutie, už myslíme aj na budúcnosť."


Univerzálnemu hráčovi MARTINOVI NEMCOVI, ktorý mal byť lídrom mužstva, turnaj nevyšiel:

„Som unavený a znechutený!"

Taliansky tréner slovenských volejbalistov Emanuele Zanini dal v rozlúčkovom zápase so šampionátom po tom, čo jeho zverenci zbabrali prvý set, logicky priestor ďalším trom hráčom z lavičky. V prípade víťazstva mohli naši reprezentanti poskočiť na 9. miesto, Nemci však mali väčšiu motiváciu. „Pred dvoma rokmi na ME sme v Petrohrade skončili na dvanástom, teraz na jedenástom mieste. Nevnímam to ako polepšenie si, sme stále v skupine deväť až dvanásť," poznamenal kapitán Michal Masný. Toho na nahrávke vystriedal Juraj Zaťko, ktorý dostal doteraz najväčší priestor na turnaji. „Veľká škoda strateného prvého setu, mohli sme viesť 2:0 na sety. Šancu aspoň na tajbrejk sme vykresali v koncovke štvrtého setu, ale nevyšlo to," komentoval zápas nováčik na európskom šampionáte Zaťko. „Na turnaji sme boli veľmi konkurencieschopným tímom. Tri prehraté tajbrejky - to je najmä po psychickej strane veľká smola," dodal. Univerzálnemu hráčovi Martinovi Nemcovi, ktorý bol ťahúňom tímu vlani a ešte aj do ME, turnaj nevyšiel podľa predstáv. Z jeho výkonov vládlo sklamanie. Včera mohol súpera v prvom sete doraziť, ale vyautoval sa. „Za leto mám odtrénovaných tisíc dvesto hodín, som unavený, zničený a znechutený z volejbalu," zlostil sa. Podľa jeho slov jeho výkonnosť začala klesať už pred júlovým Final Four Európskej ligy v Portugalsku. „Oba zápasy sme prehrali, potom sa to už s nami viezlo. Či som pretrénovaný? V niečom chyba musí byť, ale určite sme sa na to nevykašľali," dodal.