Matchpoint Palo Kubiš Ťažkosti v Grécku

Ťažkosti v Grécku

január 2013 - ANDREJ KRAVÁRIK o svojej premiérovej trénerskej sezóne v Iraklise Solún i krušných chvíľach v gréckom volejbale. Niesol truhlu s bývalým spoluhráčom.

Slovenskí volejbalisti prišli o svojho tradičného súpera v Európskej lige. Gréci totiž pre vysoké náklady, ktoré by pre mužský i ženský tím znamenali dohromady 300 000 eur, neprihlásili svoje reprezentačné výbery do tejto prestížnej súťaže. Bývalý vynikajúci hráč a asistent pri slovenskej reprezentácii Andrej Kravárik, ktorý v tejto sezóne otvoril svoju trénerskú kapitolu na lavičke Iraklisu Solún, prežíva ťažké obdobie aj z iných dôvodov.

 

Ako reprezentant Grécka ste si vychutnali aténsku olympiádu, majstrovstvá sveta či Európy, Svetovú ligu. S ekonomikou krajiny však padá ku dnu i tamojší šport. Čo hovoríte na to, že sa Gréci vytratia aj z Európskej ligy?

„Oficiálne tvrdia, že dajú prednosť príprave na májovú baráž o postup na septembrové ME proti Belgicku. Z tých dôvodov to však je iba jedno percento, na 99 percent na Európsku ligu  nemajú financie. Kedysi podporovala reprezentáciu štátna banka, teraz za sebou nemajú absolútne nikoho, ani sponzorov. Pre hráčov to je veľký mínus zo športového hľadiska. V Grécku je naozaj zlá sitácia nielen pre volejbal. V kluboch neviete, či na druhý deň budete vôbec existovať.“

Vás považujú za ikonu Iraklisu Solún, s ktorým ste získali 15 titulov, z toho päť majstrovských, a päťkrát ste sa s ním prebojovali do Final Four Ligy majstrov. Pravda, ako tréner ste s ním odštartovali sezónu v podstatne skromnejších podmienkach. S akým rozpočtom pracujete?

„Najlepšie zmluvy majú hráči v Olympiakose Pireus, ten stiahol najlepších gréckych volejbalistov. Nasledujú Syros a Pamvohaikos, ktorý vyradil vo Vyzývacom pohári Humenné. V tomto rebríčku Iraklis figuruje medzi poslednými troma-štyrmi. Na hráčov máme vyčlenených 120 000 eur na celú sezónu, dakedy toľko bral i jeden hráč. Polovica hráčov u nás hrá za 200 až 300 eur mesačne. V porovnaní s najlepšou érou Iraklisu, keď u nás pôsobili i americkí reprezentanti, je súčasný rozpočet klubu asi desať až dvanásťkrát menší.“

Iraklis prežíva ťažké obdobie aj v tom, že so sebou vlečie balvan dlhov, má zablokované účty, o možnosti predĺžiť dočasné povolenie pre štart v najvyššej súťaži vedie súdne spory. Ako si vediete v lige?

„Po sobotňajšom víťazstve 3:1 na palubovky Aeginy nám patrí v tabuľke ôsma priečka, bol to pre nás veľmi ťažký zápas. Najbližšie doma hostíme Lamiu a v prípade úspechu by sme sa mohli predrať na siedme miesto. V takejto situácii bude pre nás úspech umiestnenie v osmičke, čo je aj náš predsezónny cieľ.“

Minulý týždeň ste aj v gréckych médiach ostro vystúpili proti vedeniu ligy. Po náhlej smrti iba 42-ročnej legendy gréckeho volejbalu Nikosa Samarasa ste žiadali odloženie všetkých zápasov ligového kola, čo vám neumožnili!

„Samaras mal v gréckom volejbale také postavenie ako napríklad Nikos Galis v basketbale. V Iraklise sme boli spoluhráčmi v sezóne 1999/2000, počas nej získal svoj jediný titul v kariére – Grécky pohár. Majstrom nebol nikdy. Viac si zaslúžil odohrať aj v reprezentácii, ale keďže nikdy  nepôsobil v Olympiakose, dvere do nej sa mu zabuchli. Nakoniec odložili iba jediný zápas, aj to ma rozčúlilo. Keď sa dal jeden, mohli všetky. Ešte hodinu pred naším stretnutím som mal prudký rozhovor so šéfom ligy, ktorý je aj prezidentom Olympiakosu.“

Samaras, inak rodák zo Stuttgartu, sa oženil na ostrove Lemnos neďaleko Solúnu, kde bol hrajúci tréner tamojšieho treťoligistu. Nechal tam postaviť beachové ihrisko a založil volejbalovú akadémiu. Boli ste na jeho pohrebe na ostrove?

„Áno, mám dušu na mieste. Bolo to veľmi emotívne, s ďalšími piatimi hráčmi som niesol truhlu s jeho pozostatkami...

Nikos zomrel predminulý piatok, priamo počas návštevy u bývalého spoluhráča Panusosa z Milonasu mu praskla cievka v mozgu. Boli veľkí kamaráti. A keďže ani Milonasu neodložili zápas a nebol schopný ho odohrať, prehovoril spoluhráčov a na duel nenastúpili. Ten im následne skontumovali, to je vrchol.“

IRAKLIS UŽ BEZ MIKULU

Na druhý deň po návrate zo Samarasovho pohrebu sa Andrej Kravárik dozvedel, že klub opúšťa 24-ročný slovenský reprezentant Marek Mikula. Jeho odchod komentovať nechcel. Po prestupe bosniackeho univerzála Božiča do Iránu mu tak v kádri zostal jedimý legionár srbský nahrávač Novoselac. Ďalšia rana pre mužstvo, pretože pre zablokované účty Iraklis už nemôže robiť žiadne nové prestupy. Mikula sa vrátil na Slovensko, kde posilnil Svidník.

PAVOL KUBIŠ