Reprezentácia Aktuality Čadu nahradil Rojko

Čadu nahradil Rojko

rojkoBratislava 7. októbra (TASR) - Novým trénerom slovenskej ženskej volejbalovej reprezentácie sa stal Marek Rojko. Na poste nahradil českého kormidelníka Miroslava Čadu, ktorý bol vo funkcii dlhých dvanásť rokov. Pod jeho vedením sa ženy trikrát prebojovali na majstrovstvá Európy, ale po štvrtý raz mu to už nevyšlo. Čadovi navyše vypršala platnosť zmluvy a Slovenská volejbalová federácia sa ju rozhodla nepredĺžiť.    
      Tridsaťšesťročný Rojko bol najvážnejším kandidátom na uvoľnený post. Pred začiatkom tejto sezóny sa dohodol na prvom zahraničnom angažmáne s nemeckým bundesligovým klubom Allemania Aachen. S vedením SVF podpísal v pondelok dvojročnú zmluvu s následnou opciou, pričom zároveň bude pôsobiť aj v Aachene. Na reprezentačnej úrovni viedol doteraz juniorky, na ME 2010 v Srbsku s nimi skončil na 6. mieste. O rok neskôr v Peru boli mladé Slovenky na svetovom šampionáte siedme. Na klubovej úrovni Rojko pôsobil najdlhšie v Doprastave Bratislava, s ktorým sa stal raz majstrom Slovenska. Získal s ním aj Česko-Slovenský pohár a dvakrát i slovenskú pohárovú trofej.

Uvedením za trénera seniorskej reprezentácie sa Marekovi Rojkovi podľa vlastných slov splnil sen. "Špeciálne na Slovensku, kde je to s trénerskou generáciou problematické, lebo je staršia a ja som z tej mladšej, je to po 12-ročnom pôsobení zahraničného trénera česť. Veľmi si to vážim. Jednoducho je to profesijný kredit a myslím si, že nielen pre moju športovú kariéru, ale aj pre nastupujúcu generáciu, ktorá v reprezentácii je. Môže to priniesť chuť, viac emócií a progres v niektorých veciach, ktoré mladé družstvo podľa mňa potrebuje," uviedol v pondelok po podpise zmluvy pre TASR.
      Pre Mareka Rojka, ktorý už druhý mesiac pôsobí v Nemecku, je post reprezentačného trénera vec národnej hrdosti a chce, aby to rovnako vnímali aj hráčky. "Jednoducho byť hrdý na to, že môžem reprezentovať a nehľadať dôvody na to, že sa to nedá, aj keď to po klubovej sezóne často bolí. Vonku som sa za tých pár týždňov a v debatách s hráčkami nestretol s tým, že by nešli reprezentovať pre to, že nemajú chuť. To je môj cieľ, zaviesť v reprezentácii pozitívnu atmosféru, s veľkým množstvom práce, aj keď v krátkych obdobiach. Vážiť si reprezentačný dres. Máme úzky okruh hráčok, no na druhej strane je ich veľa zaujímavých v konfrontácii s medzinárodným volejbalom. Nemajú toľko skúseností, napriek tomu, že v mládežníckych kategóriách boli veľmi úspešné. Seniorská kategória je predsa len iná. Ja ale verím, že družstvu dám energiu a podarí sa to. Záruky však nikdy nie sú, ženský šport má svoje špecifiká, ale urobím všetko pre to, aby sa každá hráčka cítila v reprezentácii dobre, aby kluboví tréneri na Slovensku cítili, že to má význam aj pre nich. Jednoducho nastaviť energiu, emócie a všetko čo s reprezentáciou súvisí."
      Ponuka zo Slovenskej volejbalovej federácie prišla zhruba pred dva a pol týždňami, keď sa mu ozval prezident zväzu Ľubor Halanda. "V telefonickom rozhovore som hneď povedal, že nemám ambície špekulovať nad takou ponukou a jediným problémom bolo vyrovnať záležitosti s mojím klubom z Aachenu, kde som zamestnaný na tri sezóny," povedal Rojko. V Aachene mu problémy nerobili a možnosti, že bude viesť reprezentáciu, sa potešili. Aj keď najprv reagovali otázkou, či odchádza. "Lebo tam je zvykom mať trénera na plný úväzok. Vysvetlil som im ako to funguje na Slovensku. Sú na to hrdí a nerobili mi žiadne problémy, len to budeme musieť všetko časovo skĺbiť."
      Na dvoch stoličkách sedel aj jeho predchodca Miroslav Čada. Či už to bolo v Brne alebo v Prostějove. "Reprezentačná sezóna má svoje obdobia a pravidlá, je chránená reglementom FIVB alebo CEV. Na to, aby sme mali profesionálneho trénera, ešte nie sme pripravení."
      Rojkovou najbližšou spolupracovníčkou na asistentskom poste bude bývalá volejbalistka Monika Smáková. "Po dnešných rokovaniach a rozhovoroch vyplynulo, že najpodstatnejším menom je vždy asistent trénera. Som nesmierne rád, že pokračuje Monika Smáková, pretože je to obrovská osobnosť ženského slovenského aj medzinárodného volejbalu. Na spoluprácu sa teší. Ostatné posty ešte stále riešime."
      Jediným cieľom, keďže prišlo k zmene trénera, musí by podľa Rojka postup na ME. "Je pravdou, že sme už dvakrát po sebe nepostúpili. Obdobie, ktoré strávime v príprave na kvalifikáciu na ME, bude možno dvoj-trojtýždňové, čo nie je veľa, ale takto to funguje. Podstatné je pôsobenie hráčok v kluboch, tréningový proces, komunikácia s klubmi a hlavne s hráčkami v zahraničí, kde je to komplikovanejšie. Dnes je trénerská práca v reprezentácii sčasti aj manažérskou. Hráčky treba držať v tom, že je o nich záujem a treba s nimi mať pravidelný kontakt. Naším cieľom musí byť postup na ME."
      Prezident SVF Halanda naznačil, že v hre boli aj iní kandidáti, ale voľba padla na Mareka Rojka. "Je to mladý, ambiciózny, ctižiadostivý tréner, ale už s dostatočnými skúsenosťami," povedal pre TASR a pokračoval: "Veľa rokov trénoval v Doprasteve, kde za sebou zanechal hlbokú brázdu. Pozná slovenský volejbal dokonale, mnohé hráčky trénoval aj v juniorskej reprezentácii, takže si myslím, že je to logická a správna voľba. Marek vie, ako má pracovať, je tvrdý aj na seba, o hráčkach má prehľad, takže si myslím, že to bude úspešná spolupráca, ktorá prinesie nový vietor, nový impulz do reprezentačného družstva žien."
      V súvislosti s cieľmi, ktoré nového kormidelníka čakajú, Halanda naznačil, že si treba dávať také, ktoré sú splniteľné. "Vieme, že s našim reprezentačným družstvom je veľmi ťažké postúpiť na majstrovstvá sveta, ale patrí to do našich cieľov. Keď sa to ale nesplní, nič strašné sa nestane. V každom prípade však chceme postúpiť na záverečný turnaj ME 2015, kvalifikácia bude už na budúci rok v máji."