Matchpoint Legendy Mazúrová Hilda (1943)

Mazúrová Hilda (1943)

hilda mazurova15.októbra 2014 - Hilda Mazúrová, rod. Pisarčíková

Narodila sa v Hadušovciach dňa 17. augusta 1943, vyrastala v Harmónii pri Modre.

Hilda Mazúrová je významná československá volejbalistka. V drese Československa odohrala dvesto medzištátnych stretnutí. Hrala za Sláviu UK Bratislava, s ktorou v rokoch 1966, 1967 a 1968 vybojovala titul majster Československa. Štartovala na európskom šampionáte v Turecku v roku 1967, kde Československo obsadilo tretie miesto.

Hilda Mazúrová hrala na olympiáde v Mexiku (1968), kde národný ženský tím obsadil 6. miesto a na ďalšej olympiáde v Mníchove (1972) skončili na 7. mieste. Od roku 1960 – 1974 bola hráčkou Slávie UK, od roku 1975 – 1982 Tatran Devín, 1983 – 1984 Slávia SVŠT. Hilda Mazúrová žije v Bratislave, pracovala na Katedre telesnej výchovy na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave a je dodnes jedinou slovenskou volejbalistkou, ktorá štartovala na dvoch olympiádach. V roku 2003 jej Slovenský olympijsky výbor udelil Bronzové kruhy SOV.

Čo písali ...
Bodaj by sme mali na Slovensku čo najviac takých volejbalistiek, ako bola Hilda Mazúrová-Pisarčíková. Postavou drobná, no o to pohyblivejšia a skokanský vynikajúco pripravená hráčka, ktorá dlhé roky dominovala pod vysokou sieťou. Nepochybne patrila medzi najlepšie československé volejbalistky. Ako hráčka vynikala predovšetkým univerzálnosťou, či už na poste smečiarky, nahrávačky, alebo blokárky. Keď sa reč začne točiť okolo volejbalu, často vraví: "Ak by za mojich čias existoval post libera, tak volejbal hrám dodnes." Skôr než jej učaroval volejbalový kurt, v mladosti si skúšala silu na bežkách a vo vode. Vyrastala v Harmónii pri Modre. Tu sa začala jej športová kariéra. Počas štúdia v Modre sa venovala mnohým športom. Behala na bežkách, plávala a bola aj dobrou atlétkou.
Napokon zvíťazil volejbal. "V roku 1960 som začala študovať na FTVŠ v Bratislave. Čoskoro som sa stala hráčkou Slávie UK. Učňovské volejbalové roky v bratislavskej Slávii boli ťažké. Musela som na sebe tvrdo pracovať, aby som sa stala hráčkou základnej zostavy," zaspomínala si Hilda Mazúrová. Jej prvým veľkým úspechom bolo víťazstvo na Spartakiádnom turnaji v roku 1965 a súčasne štart v Pohári európskych majstrov. Tu sa začala slávna éra slavistického volejbalu.
"V drese bratislavskej Slávie som získala tri tituly majsterky Československa, a to v rokoch 1966, 1967 a 1968. Pochopiteľne, že som trikrát štartovala aj v Pohári európskych majstrov. Vždy sme postúpili až do tretieho kola, kde sme narazili na družstvo ZSSR. Spomínam si na stretnutie s Dinamom Moskva. Prehrali sme 2:3. Vypredaná hala PKO v Bratislave nám po zápase búrlivo zatlieskala." Hilda Mazúrová si rada zaspomína aj na európsky šampionát v roku 1967 v tureckom Izmire, kde získala bronzovú medailu. Štartovala na dvoch olympijských hrách. 
Volejbalových zážitkov má Hilda Mazúrová neúrekom. O jednom z nich sa rozhovorila. "Často si spomínam na rok 1965. Ako nováčik som si po prvý raz obliekla československý reprezentačný dres v Rožnove pod Radhoštěm. Nastúpili sme proti Číňankám a o dva dni neskôr v Liberci proti Japonkám. Číňanky a Japonky boli pre nás na prvý pohľad veľmi podobné a ťažko rozoznateľné. Prinútili nás, aby sme sa takmer celý deň učili ich čísla na reprezentačných dresoch. A prečo? Aby sme vedeli, ktorá je ktorá. Bola to poriadna zaberačka. Veď už v tom čase sa na palubovke zdvojoval alebo strojoval útok."

Prehľad aktívnej činnosti hráčky Hildy Mazúrovej

* 1960 - 1974 - Slávia UK Bratislava (získala tri majstrovské tituly)
* 1975 - 1982 - Tatran Devín (trikrát vyhrala SNL)
* 1983 - 1984 - Slávia SVŠT Bratislava
* v drese Československa odohrala 214 stretnutí
* štartovala na OH 1968 (Mexiko) a 1972 (Mníchov)

zdroj: www.spissketomasovce.sk