Reprezentácia REPREZENTÁCIA MUŽI SL 2015 EH v Baku - zápasy Slovenska

EH v Baku - zápasy Slovenska

Baku 24. júna 2015 (TASR) Slovenskí volejbalisti skončili svoju púť na 1. európskych hrách v Baku vo štvrťfinále, v ktorom v stredu podľahli Poliakom 0:3 na sety. V základnej B-skupine skončili štvrtí a v boji o semifinále ich vyradil najlepší tím A-skupiny z Poľska.

1/4 finále
Poľsko - Slovensko 3:0 (16, 23, 19)
Slovensko: Zaťko 0, Kriško 9, Ondrovič 4, Lux 3, Chrtiansky 6, Prešinský 4, libero Vydarený (Končál 1, Mlynarčík 14, Halanda 1, Hruška 0)
Miroslav Palgut, tréner SR: "Začali sme solídne, no nevyužili sme brejky. Družstvo, ako je Poľsko, to v momente trestalo a prvý set jasne vyhralo. V druhom sete sme trošku prestriedali zostavu, zlepšila sa naša hra a prehrali sme v koncovke. V treťom sme držali vyrovnanú hru do strednej fázy, mali sme tri body plus, ale jednoducho väčšia kvalita bola na poľskej strane a nevyhrali sme ani ten tretí."
Radoslav Prešinský, hráč SR: "Sme sklamaní, bol to prijateľný súper, no nezvládli sme to takticky na podaní. Tlačili na nás a my sme si nevedeli prihrať. Neboli sme nervózni, hrali sme uvoľnene a nemali sme čo stratiť. Proste boli lepší ako my a zvládli to. Je to sklamanie, výsledok 0:3 nevyzerá dobre, aspoň jeden set sme im mohli ukradnúť. Na druhej strane je úspechom, že sme postúpili z ťažkej skupiny."
Peter Mlynarčík, hráč SR: "Chceli sme ich potrápiť viac, uhrať aspoň set, ale nevyšlo to. No nemyslím si, že sme predviedli zlý výkon. Najviac ma mrzí tretí set, viedli sme 8:3 a je veľká škoda, že sme ho premrhali. V rozhodujúcich momentoch vždy prišli naše chyby."

Zápasy v skupine:
Bulharsko - Slovensko 3:0 (14, 17, 19)
Slovensko: Kriško 4, Zaťko 0, Prešinský 7, Ondrovič 2, Lux 4, Chrtiansky 3, libero Vydarený (Macko 0, Končál 0, Mlynarčík 6, Halanda 1)

Slovensko - Belgicko 3:1 (22, -19, 21, 18)
Slovensko: Kriško 18, Zaťko 2, Prešinský 10, Ondrovič 10, Lux 13, Chrtiansky 16, libero Vydarený (Macko 0, Končál 0, Mlynarčík 0, Hruška 0, Halanda 0)
Miroslav Palgut, tréner SR: "Prvý set bol vyrovnaný, ale koncovku sme zvládli lepšie a uhrali sme to. Belgičania veľmi dobre podávali, no dokázali sme sa s tým vyrovnať. V druhom sete prečítali Belgičania našu hru, začali nás viac blokovať a mali sme problémy sa presadiť. Skúsil som zmeniť nahrávača a hra sa podstatne zlepšila. Začali sme lepšie podávať a to bol aj dôvod, že sme ich na okrajoch siete blokovali. Víťazstvo nás priblížilo k štvrťfinále, verím, že sa nič nepredvídateľné nestane a napokon postúpime."

Rusko - Slovensko 3:1 (-24, 17, 18, 20)
Rusko: Vlasov 12, Kovalev 4, Markin 17, Filippov 8, Poletajev 13, Kliuka 3, libero Kabešov (Kobzar 0, Žigalov 2, Nikitin 10)
Slovensko: Zaťko 3, Kriško 9, Ondrovič 4, Lux 14, Chrtiansky 13, Prešinský 9, libero Vydarený (Končál 0, Mlynarčík 7, Macko 1, T. Halanda 0, Hruška 0)
Miroslav Palgut, tréner SR: "Niektorí z našich hráčov sa prvýkrát stretli s tímom na takejto vysokej úrovni. V úvode nás Rusi odtiahli servisom od siete a ťažko sme sa presadzovali proti vysokému bloku. V prvom sete sme vysoko prehrávali už 8:19, ale potom prišiel na servis Lux, zatlačili sme ich, hrali sme parádny volejbal a prvý set sme vyhrali. Škoda, že sme v úvode druhého setu nedodržali taktiku, Rusi boli v ďalšom priebehu lepší a zaslúžene vyhrali. Chlapcom nemôžem nič vytknúť, snažili sa a odohrali naozaj dobrý zápas. Každý bodík, ktorý sme uhrali bol cenný. Tréner Rusov trochu prestriedal, ale v momente to musel vrátiť späť a nechal na ihrisku základnú šestku. V sobotu nás čaká kľúčový zápas o postup s Belgickom. Máme dve možnosti na to, aby sme postúpili ďalej.

Nemecko - Slovensko 3:0 (15, 18, 23)
Slovensko: Kriško 4, Ondrovič 3, Lux 8, Chrtiansky 7, Prešinský 6, Mlynarčík 7, liberá Vydarený a Kempa (T. Halanda 2, Zaťko). Tréner: M. Palgut.
Miroslav Palgut, tréner SR: "Nemci nás v prvom sete zatlačili servisom, nadrážali nás na bloku a jasne ho vyhrali. Druhý set sme síce prehrali na 18, ale v prvej polovici sme mali navrch a viedli sme 14:11 a 16:14. Mali sme viac možností ísť do väčšieho náskoku, ale nezložili sme lopty na jedny ruky a Nemci nás za to hneď potrestali. Záver setu mali v rukách. Mali sme problém s príjmom a nevedeli sme sa presadiť cez dobré nemecké bloky a preto som spravil zmenu a dal som na prihrávku Luxa. Hneď sa to zlepšilo a hrali sme vyrovnanú partiu. V koncovke sme mali dve možnosti na kontraútok, ale svojou nedôslednosťou sme to nedohrali. Je to škoda, mohli sme ich viac potrápiť. Vo štvrtok nás čaká ďalší silný súper Rusi a potom sa pobijeme o postup s Belgickom a Bulharskom."

Slovensko - Taliansko 3:1 (23, 22, -22, 21)
Slovensko: Kriško 14, Ondrovič 15, Lux 18, Chrtiansky 9, Prešinský 7, Zaťko 4, liberovia Vydarený a Kempa (T. Halanda 2). Tréner: M. Palgut.
Miroslav Palgut, tréner SR:"K úspechu viedol kvalitný kolektívny výkon. Veľmi dobre zahrali smečiari počas celého zápasu. Pred zápasom sme mali dilemu koho postavíme na post diagonálneho hráča, dôveru napokon dostal Lux a splatil ju. Prvé dva sety sme kvalitne podávali a bránili, bál som sa, aby sme po prvom sete nepoľavili, čo sa nám stávalo v príprave. Mierny útlm nastal v treťom sete, ale v štvrtom sme sa vrátili k svojej hre a som rád, že sme Talianov zdolali našimi zbraňami. Veľmi dobre podávali Kriško a Ondrovič, výborne sme blokovali. Z víťazstva nad favoritom máme radosť, ale pred nami je ešte veľa zápasov. V utorok nás čakajú silní Nemci, ale pobijeme sa o čo najlepší výsledok. Je výhoda, že máme vždy deň pauzu a môžeme tak lepšie zregenerovať."