Slováci pred SL

Bratislava 8. júna 2016 (TASR) - Slovenskí volejbalisti finišujú s prípravou na účinkovanie v Svetovej lige (SL). Škrt cez rozpočet im spravili Česi, ktorí odriekli účasť na víkendových prípravných zápasoch v Púchove, no napriek tomu sa zverencom trénera Miroslava Palguta črtá ostrá skúška proti vicemajstrom Európy Slovincom. Ani generačná obmena kádra neubrala Slovákom na zdravých ambíciách a premiérovú účasť v druhej výkonnostnej skupine SL by chceli potvrdiť úspešným výsledkom.
Národný tím otvoril prípravu na Svetovú ligu vo fínskom meste Jyväskylä - 1:3 a 3:2.
Pred odchodom na úvodný turnaj SL do tureckého Izmiru mali Slováci absolvovať generálku proti Čechom. Víkendové zápasy sa však v Púchove neuskutočnia pre zdravotné problémy v tíme súpera. "Skomplikoval sa nám program. Mali sme to nastavené tak, že v sobotu a nedeľu si zahráme s Čechmi, čo by bolo ideálne aj preto, že by sme hrali doma a nemuseli nikam cestovať. Snažili sme sa nájsť ešte nejaké alternatívy, ale bolo to ťažké, pretože všetci už mali svoj program. Črtá sa nám však konfrontácia so Slovincami, uvidíme, ako to napokon dopadne," ozrejmil Palgut.
Svetová liga, po novom s rekordnými 36 mužstvami, zmenila svoj herný formát. Slováci sa v nej predstavia tretíkrát za sebou, premiérovo však v druhej výkonnostnej kategórii. Na troch turnajoch v Izmire, Bratislave a čínskom Süan-čcheng sa stretnú až so siedmimi rôznymi súpermi - Holandskom, Tureckom, Portugalskom, Čínou, Českom, Kubou a Japonskom. "Je lepšie hrať proti viacerým tímom. Na druhej strane, tréneri majú zasa viac práce, keďže musia pripraviť veľa taktík. Touto cestou by som sa chcel poďakovať SVF, že sme sa dostali do druhej skupiny," povedal kapitán tímu Emanuel Kohút. Slováci si po generačnej obmene kádra uvedomujú svoje kvality i nedostatky, no majú zdravé ambície, medzi ktorými nefiguruje slovo zostup. "Chceme vyhrávať. Neviem však, ako sa naši noví nahrávači vyrovnajú s tlakom. Ak to zvládnu, máme šance na dobré výsledky. Naša stredná generácia má svoju kvalitu, ale potrebuje hrávať. Dôležitý bude štart do turnaja. Môžem však povedať, že do toho vložíme všetky naše naj, aby sme urobili kvalitné výsledky," dodal na margo ambícií tréner Palgut.
Druhá výkonnostná kategória Svetovej ligy nie je náročná len po hernej stránke, ale i finančnej. Prezident SVF Ľubor Halanda priznal, že vstupný vklad do súťaže je 250.000 dolárov, ročné náklady reprezentačného tímu v príprave na vrcholové podujatia ďalších viac ako 600.000 tisíc eur. Ponuku na účinkovanie v druhej výkonnostnej skupine dostal nečakane a rozhodnúť sa musel veľmi rýchlo. "Mal som na to asi šesťdesiat sekúnd. Priznám sa, že ma zalial pot, ale máme ešte necelý rok, aby sme to vedeli vykryť. Zo športového hľadiska je účasť v druhej kategórii nevyhnutná pre naše mužstvo a akceptoval som túto ponuku. Stále bojujeme a naháňame financie, ale verím, že sa nám to podarí a vykryjeme to," potvrdil Halanda.
Pod jeho rozhodnutie sa podpísala aj skutočnosť, že omladený slovenský káder potrebuje konfrontáciu s náročnejšími súpermi. "Chceme posunúť výkonnosť tohto mužstvo vyššie, aby hráči získavali skúsenosti v ťažkých zápasoch. Vieme, že je náročné dostať sa na majstrovstvá sveta či olympijské hry, ale to je náš cieľ do budúcna. Toto je prvý krok. Budeme hrať s kvalitnými mužstvami, pričom to naše sa omladzuje. Snažíme sa ho doplniť novými, mladými hráčmi. Je to finančné veľmi náročné a ideme do rizika, ale chceme ho podstúpiť," objasnil Halanda.    
Z troch turnajov SL v spomínanej kategórii sa druhý v poradí uskutoční v Bratislave. Od štvrtka 23. júna do soboty sa Slováci predstavia v AEGON aréne proti Kube, Holandsku a Česku. Slovenská volejbalová federácia prispôsobila termíny zápasov programu futbalových ME vo Francúzsku. "V tom čase je tam nejaké voľno. Chceme ho využiť, aby bol na derby s Českom plný dom. Chceme zvítaziť, ale hlavne podať kvalitný výkon a zabávať fanúšikov," dodal Halanda. Reprezentačný kapitán Kohút ho doplnil: "Konečne môžem hrať doma pred svojimi známymi a našim publikom. Myslím si, že aj pre ostatných je to niečo krásne. Dúfam, že sa diváci nedajú zahanbiť, prídu v hojnom počte a ukážeme im pekný volejbal."

Najbližší program slovenských volejbalistov.
sobota 11. júna: Slovinsko - SR
nedeľa 12. júna: Slovinsko - SR

Svetová liga:
1. turnaj v tureckom Izmire:
piatok 17. júna: Holandsko - Slovensko (13.30 SELČ)
sobota 18. júna: Turecko - Slovensko (16.30 SELČ)
nedeľa 19. júna: Portugalsko - Slovensko (13.30 SELČ)

2. turnaj v Bratislave - AEGON Aréna
štvrtok 23. júna: Slovensko - Kuba (20.00)
piatok 24. júna: Slovensko - Holandsko (20.00)
sobota 25. júna: Slovensko - Česko (20.00)

3. turnaj v Číne - Süan-čcheng:
piatok 1. júla: Čína - Slovensko (11.00 SELČ)
sobota 2. júla: Slovensko - Japonsko (09.00 SELČ)
nedeľa 3. júla: Turecko - Slovensko (09.00 SELČ)