Matchpoint ROZHOVORY O VOLEJBALE S Dr. Kalným o budúcnosti strediska centralizovanej prípravy

S Dr. Kalným o budúcnosti strediska centralizovanej prípravy

kalny2.1.2017 - V záverečnej časti rozhovoru sme debatovali o zmysluplnosti a budúcnosti CP. Aj sme sa vymenili, otázky kládol kolega mne.

Demonštroval si dobrú spoluprácu VKP s COP, ako sa ty pozeráš na budúcnosť Trenčína.

Aha, tak teraz meníme pozície, ty sa pýtaš a ja odpovedám. Môžme chvíľku.

Ja stále tvrdím to isté. Trenčín je výborná idea, ak sa zlepšujú podmienky, ako si spomínal, tak to slúži ku cti subjektu, ktorý to dotvára. Mali by však myslieť aj na zlepšovanie podmienok v kluboch. Tie na to peňazí nazvyš nemajú.
Trenčín je zárodok zlých vzťahov s klubmi, lebo kompetentní s klubmi nekomunikujú.
Nie je dodnes urobená obojstranne prospešná schéma vstupu hráčov do strediska.
Obrovské rezervy sú v spôsobe výstupu z neho. Je nemysliteľné, aby sa zodpovedný tréner v COP staral o ich budúcnosť, zháňal agentov, alebo sám tie agentské služby v tichosti ponúkal. Prvoradým musí byť zaručenie športového (odborného) rastu hráča. Musí sa urobiť akási forma draftu, kde sa verejne, transparentne dohodnú všetci zainteresovaní, kluby, rodičia, hráči, športový riaditeľ SVF - nie iní funkcionári, na ďalšom postupe pri odchode hráča z COP.

Stredisko by si malo samo vychovať minimálne 10% hráčov ročne. Musia si zmapovať regióny, ktoré "prezreté" nie sú. Nehľadať vo Svidníku, Prešove, Nitre, Myjave, vo VKP. Z týchto centier by hráči do Trenčína nemali ísť za žiadnych okolností. Tie "žiadne" okolnosti sa môžu meniť len v prípade, ak je to pre všetky tri strany prospešnejšie. My máme vo VKP pár chlapcov, ktorí by mohli a mali ísť do Trenčína, lebo je to pre nich v súvislosti so sociálnymi otázkami možno lepšie. Myslím si však, že hrať by mali za materský klub, lebo takto by sme vychovali výraznejšie osobnosti. Hovor už radšej ty.

Dnes je situácia taká, že potrebujeme pomoc. Matematika nepustí. Teraz máme šesť maturantov, o rok znovu šesť. Medzi jednou a druhou tréningovou skupinou je výrazný rozdiel. My máme samozrejme prehľad o ročníkoch 2001-2002, novotvoriace sa družstvo predkadetov. Na reprezentačnej rade som informoval, ktorí maturanti odchádzajú, 100% súhlasím s transparentným draftom. Som zvedavý, ako sa k tomu kluby postavia. Či pôjdu smerom nákupu priemerných zahraničných hráčov, alebo to skúsia s mladými, pripravenými, talentovanými, ale zďaleka nie hotovými.

Kluby majú dobrý prehľad o hráčoch v Trenčíne. Vyšší level spolupráce by však bolo zavedenie určitého systému oficiálnej informácie o hráčoch, budeme napríkald vedieť, že Firkaľ pôjde zrejme cez agenta do Talianska a nie je voľný. Treba hovoriť, či hráč nebol zranený, či je pracant alebo  lajdák. Potom sa kluby pobijú. SVF si nechá právo veta, ak chce nejaký klub hráča iba preto, aby oslabil konkurenciu.

Ja viem po polroku o hráčoch takmer všetko, aj preto bývam na internáte. Máme na výstup hráčov COP rovnaký názor. Som pripravený s mojimi kolegami všetky informácie o hráčoch verejne odprezentovať.

K tým informáciám sa musí dostať širšia skupina klubov, aj potencionálni nováčikovia extraligy, ktorí dnes síce nie sú, ale zo dňa na deň byť môžu. Zvolen, Revúca, Púchov, Humenné, resp. Senica, Snina, Košice u žien.
Súhlasím.

 
Hovorí sa o novej hale v Trenčíne.
Povráva sa, že do roka by mala byt v Trenčíne vedľa školy nová športová hala s tromi ihriskami. Volejbalisti nebudú strácať čas na presuny na tréning.Vo vlastnej hale sa dá tréning organizovať aj inak. Jedna trojhodinová tréningová jednotka a vhodne doplniť posilňovňou, plávaním, gymnastikou, atletikou, regeneráciou...

Je nutné opustiť dogmu, že v Trenčíne majú hrať len študenti gymnázia, prípadne inej strednej školy po maturitu. Ak máme v rukách talent, ktorý nemá záujem o vysokú školu a jeho volejbalová výchova nie je ukončená, mal by zostať.
To je jasné. COP by bolo v extralige silnejšie, ale hlavne hrač nemusí nasilu odísť do nesprávneho klubu a može v dobrých podmienkach pokračovať. Navyše máme prípady rozloženého maturitného ročníka, tak môžme mať aj talent, ktorý bude pokračovať, lebo je to najsprávnejší variant.

Opäť by to bol aspekt prospešnejší tak pre kluby, ako aj pre samotného hráča. Hráč by prišiel do klubu, ktorý ho draftoval o rok neskôr a pre klub bude použiteľný. Nemože to ale byť úschovňa za štátne financie a hlavne to musi riešiť športový riaditeľ, zodpovední treneri COP, prípadne budúci klub. Ja som Ti povedal, že Trenčín je dobrá idea, ale ako každy iný systém aj tento musí byt funkčný. Nezmeníš to ani Ty, lebo nemáš dopad na systémové veci. Teraz sa podarila jedna novinka - krátkodobé hosťovanie kadetských reprezentantov, ale jedna lastovička jar nerobi.
Vieme že toto hosťovanie je správny krok. Vieme, že musíme dobre zvládnuť príchod vhodne vytypovaných hráčov a odchod súčasných. Ak bude aj nová hala, tak bude kvalitnejšia práca v lepšej, žičlivejšej atmosfére. To by teda boli kroky, energia pre systém.

Vďaka za názory, vďaka za čas a držím kadetom palce.
Ivan Husár