Matchpoint AKTUALITY Nová budúcnosť Domu športu

Nová budúcnosť Domu športu

Bratislava 4. apríla 2017 (TASR) – Dom športu v Bratislave dostane čoskoro novú podobu. Jeho súčasný majiteľ Ladislav Asványi spoločne s architektmi predstavil v utorok projekt rekonštrukcie budovy, v ktorej by mali sídliť športové zväzy a ďalšie športové subjekty vrátane Slovenského olympijského výboru (SOV) či sekcie štátnej starostlivosti o šport a mládež MŠVVaŠ SR.
      Asványi odkúpil DŠ na Junáckej ulici v Bratislave 14. apríla 2015 po tom, čo dovtedajší vlastník Slovenské združenie telesnej kultúry (SZTK) nebol schopný spĺňať svoje zmluvné záväzky. Medzitým budovu opustilo niekoľko zväzov. Zámerom športového funkcionára a bývalého atletického trénera je zrekonštruovať celý objekt a prinavrátiť ho športovým zväzom, aby v ňom našli potrebné podmienky na svoju činnosť. „Vôbec som nepočítal, že by som túto spoločnosť a budovu mal kúpiť, ale okolnosti to tak priniesli. Spojili sme sa s architektmi so spoločnosti FVA a začali s prvou štúdiou. Celý projekt bol hotový za rok. Dlhšie nám však trvalo, kým sme vykonali všetky administratívne úkony a získali povolenia. Po dvoch rokoch sme v štádiu, že je všetko v poriadku a môžeme začať búracie práce a prípravy na hlavný zámer,“ uviedol Asványi na utorkovej porade v aule DŠ.
      Podľa neho nie je možné Dom športu ďalej prevádzkovať súčasným spôsobom, keďže mesačne vyrobí stratu 12-tisíc eur. „Vážime si klientov, ktorí sa uskromnili a zostali tu. Ušetrili sme na vykurovaní objektu, ale stratu sme nedokázali mesačne znižovať. K tomu treba pripočítať aj daň z nehnuteľnosti v hodnote 55-tisíc eur, čo sú obrovské finančné položky. Chceli by sme naďalej zväzom vytvárať podmienky, aby tu mohli fungovať. Potrebujeme jednotnú budovu pre slovenský šport. Naším zámerom je, aby tu okrem zväzov sídlil aj Slovenský olympijský výbor, odbor ministerstva školstva pre mládež a šport, antidopingová agentúra, Národné športové centrum i hlavný kontrolór športu. Zrekonštruovaná budova bude riešená tak, aby sa nákladovosť vrátila a ceny neboli trhové. Priestory budú zohľadnené potrebám telovýchovy," pokračoval.
      Práce by sa mali začať po veľkonočných sviatkoch, na niektoré ešte prebiehajú výberové konania. Každý zväz môže do určitého termínu predostrieť svoje požiadavky ohľadne veľkosti a členenia priestorov, aby zodpovedali jeho predstavám. Realizácia projektu (administratívnej časti) by mala byť dokončená do konca roku 2018, vtedy by sa mohli do budovy nasťahovať všetky zväzy a ostatné subjekty. "Ešte sme nespravili kalkuláciu cien, keďže ešte musíme vytendrovať dodávateľa. Rozhodujeme sa, či bude jeden dodávateľ celej stavby, alebo to budeme riešiť lokálne. Realizácia celého objektu, aj s pozemkami by mala rádovo vyjsť na 18 miliónov eur, čo je veľmi veľká investícia. Všetky finančné prostriedky pochádzajú z vlastných zdrojov, projekt je financovaný bez pomoci štátu," uviedol ďalej Asványi.
      Architekt Martin Vanko zo spoločnosti FVA odprezentoval na stretnutí vizuálnu podobu projektu. "V prvej etape zrekonštruujeme samotnú administratívnu budovu s 10 podlažiami, hotelovú časť a kongresovú sálu, ktorá sa zmení na múzeum slovenského športu. V rámci tejto etapy uskutočníme aj revitalizáciu priľahlého parku. Administratívna časť s ôsmimi podlažiami zahŕňa 5000 metrov štvorcových kancelárskych plôch. Súčasne bude zrekonštruovaná aj hotelová časť, ktorá ponúkne 24 apartmánov pre prechodný pobyt športovcov a funkcionárov a 18 štúdií," povedal Vanko. "Na dvoch najvyšších podlažiach budú priestory pre SOV. Súčasťou budovy bude aj vstupná recepcia, kaviareň a obchod so suvenírmi, suterén bude obsahovať sklady pre potreby športových zväzov a podzemné parkovacie miesta. Celkovo vznikne 161 parkovacích miest oproti súčasným 90. Vykurovanie a chladenie budú riešené centrálne."
      Doterajší koncept bol podľa majiteľa budovy neudržateľný, požiadavka na realizáciu projektu preto musela byť komerčná, aby Dom športu prežil. Od toho sa bude odvíjať aj cena na prenájom priestorov. "V hrubých číslach: administratíva asi 9 eur za meter štvorcový, spoločné priestory 5 eur, terasy 3 eurá, parkovanie 50 eur a múzeum 6 eur na m2. Internet a ostatné služby budú riešené centrálne, skladové priestory podľa požiadaviek zväzov. Chceli by sme so zväzmi podpisovať pri tejto investícii zmluvy na desať rokov," dodal Asványi. V prvom rade bude oslovovať športové zväzy, ak zvýši kapacita, tak je možná aj ponuka priestorov športovým klubom.