Pred EL 2018 ženy

Bratislava 14. mája 2018 (TASR) – V prestížnej súťaži reprezentačných tímov v Zlatej Európskej lige (Golden European League) sa predstavia aj ženy Slovenska. V prvom stretnutí základných skupín v Poprade nastúpia na úvod Slovenky proti Bielorusku (v sobotu 19. mája, 15.00 h).
V ženskej Zlatej Európskej lige sa predstaví dvanásť tímov, hrať sa bude systémom každý s každým doma aj vonku. Slovenky v C-skupine postupne nastúpia proti Bieloruskám, Češkám a Španielkam. V mužskej Zlatej Európskej lige majú Slováci za súperov v A-skupine Estónsko, Belgicko a Švédsko. Final Four žien (víťazi 3 základných skupín plus najlepší z druhých priečok) sa uskutoční 13. – 14. júna v Karlových Varoch a Final Four mužov (víťazi 3 základných skupín plus najlepší z druhých priečok) 14.- 15. júna v Budapešti.
Slovenské reprezentantky odohrali v príprave tri medzištátne stretnutia v Maribore s Austráliou (3:0), Azerbajdžanom (0:3) a Chorvátskom (1:3). "Som spokojný s prístupom hráčok k tréningu. V prípravných stretnutiach som však nebol spokojný s výsledkom proti Azerbajdžanu, aj keď viem, že je to silný tím," uviedol na tlačovej konferencii po návrate na Slovensko nový tréner reprezentácie žien Talian Marco Fenoglio. "Príprava bola náročná nielen pre nás hráčky, ale aj pre trénerov. V tíme vládne dobrá atmosféra, v zápasoch prevládala bojovnosť a energia. Za najťažšie súperky v skupine považujem Bielorusky. Veľa bude záležať na tom, v akom zložení prídu. V družstve majú päť hráčok, s ktorými som sa už stretla, dopĺňajú ich mladé hráčky. O víťazstvo chceme zabojovať," povedala kapitánka slovenského tímu Jaroslava Pencová.
Nové vedenie Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) motivuje oba hráčske kolektívy aj finančnými prémiami. "Za víťazstvo v základnej skupine získa celý tím 15.000 eur, v následnom Final Four za tretie miesto 20.000, za druhé 30.000 a za celkové víťazstvo 40.000 eur. Prémie sú vypísané aj v základných skupinách – za každé víťazstvo 2000 eur," informoval prezident SVF Martin Kraščenič. Všetky domáce stretnutia bude vysielať v priamom prenose televízia DIGI SPORT.

Nominácia SR ženy na Zlatú Európsku ligu 2018:
Nahrávačky: Barbora Koseková (Lin. Békescsaba/Maď.), Lucia Töröková (Slávia EU Bratislava)
Smečiarky: Nikola Radosová (CSM Bukurešť/Rum.), Dominika Drobňáková (Pays d'Aix Venelles VB/Fr.), Romana Hudecová, Erika Salanciová (obe Strabag VC FTVŠ UK Bratislava)
Blokárky: Jaroslava Pencová (SAB Volley Legnano/Tal.), Michaela Abrhámová (ASPTT Mulhouse/Fr.), Nina Herelová (VK Prostějov/ČR)
Univerzálky: Nikola Pištěláková (Královo Pole Brno/ČR), Romana Krišková (Dukla Liberec/ČR), Karin Šunderlíková (Slávia EU Bratislava)
Liberky: Lucia Nikmonová (Strabag VC FTVŠ UK Bratislava), Monika Doležajová (TSV 1862 Obergünzburg/Nem.)
Ďalšie hráčky v širšej nominácii: Ela Erteltová (VTC Pezinok-Bílikova), Karolína Fričová (VK Slávia EU Bratislava), Lucia Mikšíková (Dukla Liberec/ČR), Karin Palgutová (Quimper Volley/Fr.), Simona Cigániková (Strabag VC FTVŠ UK Bratislava), Michaela Španková (VP UKF Nitra)
Tréner: Marco Fenoglio, asistenti: Tomáš Varga, Stefano Micoli (aj kondičný tréner)