Matchpoint AKTUALITY VKP-SPU s novým vetrom

VKP-SPU s novým vetrom

Volejbalový tím Nitry omladol, klub prešiel na novú filozofiu.

Nielen nový tréner, noví hráči, ale aj nové ciele. Volejbalový klub mužov spod Zobora VKP Bystrina SPU Nitra, dvojnásobný majster a vicemajster z minulého roka, štartuje novú sezónu v najvyššej súťaži s omladeným mužstvom.

Pomenovanie VKP-SPU je prvou nemalou zmenou, ktorou tento klub prešiel. Fúzia medzi VKP Bratislava a VK Bystrina SPU Nitra, ktorá prebehla ešte pred začiatkom minulej sezóny, sa pretavila aj do športového názvu tímu. V našom vzájomnom osemdesiatkilometrovom volejbalovom pásme sme už v predošlej sezóne začali písať novú históriu oboch klubov.  Žiaci, kadeti a juniori už na posledných majstrovstvách Slovenska vystupovali pod spoločným menom VKP-SPU, seniorský tím si síce oficiálne svoj komerčný názov ponechá, ale v rámci extraligovej súťaže bude mať rovnako tak športovú podobu ako pri mládeži, čiže VKP-SPU," vysvetlil Ivan Husár, zástupca klubu.

Po odchode Mareka Kardoša angažoval klub skúseného trénera z Humenného Ľuboslava Šalatu. Ten koučoval uplynulé roky Prešov a Myjavu, tím zo Šariša dokonca priviedol k zisku majstrovského titulu (2015) a dvom prvenstvám v Slovenskom pohári (2016, 2017). "Veľmi si vážim pracovnú príležitosť, ktorú mi páni Husár a Hronský z VKP ponúkli. Je to pre mňa návrat po približne 10 rokoch, keďže som v Nitre pôsobil aj ako hráč, aj ako tréner. Navyše tak budem môcť byť bližšie k svojej rodine," vraví nový tréner Nitry Ľuboslav Šalata.

Klub dvojnásobného šampióna už dávnejšie deklaroval novú filozofiu, ktorej hlavným cieľom bola výchova mládeže z vlastných radov a práca predovšetkým so slovenskými hráčmi. "Víziou klubu je popri skúsenejších hráčoch dať šancu aj hráčom študujúcim na miestnej univerzite a hlavne odchovancom klubu. Náš tím pre súťažný ročník 2017/18 tak bude čisto slovenský," pokračoval ďalej skúsený kormidelník.

K pôvodnému zloženiu Peter Kašper, Marek Malina, Ľuboš Kostoláni, Ľuboš Ochodnický, Peter Porubský, Adam Százvai, Matúš Krajčo a Boris Gera sa pridala od začiatku prípravy pätica mladíkov - Martin Barbas, Milan Marinič, Samuel Jurík, Samuel Holinga a Marek Gergely. V priebehu prípravy sa k nim pridal aj dávnejšie v klube pôsobiaci Pavel Galandák a najnovšou veľkou posilou pre tím je korektor a 196-násobný reprezentant Slovenska Milan Bencz.  

Príťažlivým pre domáceho diváka je aj fakt, že družstvo má v tíme až 7 rodákov z NItry. "Niektorí skúsenejší hráči vrátane legionárov odišli, a tí, čo zostali, môžu s mladými ročníkmi tvoriť zaujímavý mix. Ak nás bude priveľmi tlačiť topánka, nevylučujeme ani hľadanie posíl v zahraničí, ale najskôr od nadstavbovej časti. Stále platí, že základnú časť chceme odohrať v čisto slovenskej zostave," uzatvára Šalata.