EL 2019

Ženy zdolali Švédky aj na severe

Umeaa 8. júna 2019 (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky zvíťazili v sobotu v Zlatej európskej lige vo Švédsku 3:1. Potvrdili tak triumf 3:0 nad týmto súperom pred týždňom z Nitry 3:0, na konte majú tri víťazstvá a v tabuľke A-skupiny sa vyšvihli na 2. miesto s 8 bodmi.
Zverenky talianskeho trénera Marca Fenoglia v stredu 12. júna v Humennom budú hostiť Češky a v sobotu 15. júna v Poprade Ukrajinky. Ukrajina v sobotu zdolala ČR na domácej palubovke hladko 3:0 a vedie skupinu s 9 bodmi.

Švédsko - Slovensko 1:3 (-17, 20, -14, -13)
84 minút, rozhodovali: Novak (Slov.) a Hagström (Švéd.), 340 divákov.
Švédsko: A. Haaková 7, L. Anderssonová 6, Tabronová 10, Lundvallová 12, Wasserfallerová 7, V. Anderssonová 3, liberá Aahmanová a K. Anderssonová (Tegenfalková 0, Topicová 4, Hanssonová 0)
Slovensko: Hrončeková 6, Palgutová 14, Kijaková 5, Herelová 6, B. Koseková 1, Radosová 15, libero Jančová (Šunderlíková 2, Hudecová 16, Kostelanská 1, Szabóová 2)

Slovenky v odvete proti Švédkam začali excelentne, v útoku prakticky nechybovali a pri podaní Palgutovej po sedembodovej šnúre viedli 8:1. Keď Palgutová a Radosová pridali bloky, Slovenky viedli 15:4 a na ihrisko prišla Šunderlíková - tá o chvíľu prispela dvoma bodmi za sebou (17:5). Pred koncovkou viedli hostky o dvanásť bodov (21:9), Švédky však nerezignovali - vytiahli niekoľko dobrých servisov aj blokov a znížili na 16:23. Náskok Sloveniek však bol stále enormný a druhý setbal premenila Radosová - 25:17. Do druhého setu išli na smečiarske posty Kostelanská a Hudecová. Švédky povzbudené zlepšenou hrou zo záveru prvej časti v úvode štyrmi bodmi v sérii odskočili na 8:4 a neskôr viedli 12:6. Slovenky sa proti zlepšenej obrane ťažšie presadzovali, neťažili z protiútokov tak výrazne ako v prvom sete a nedarilo sa im skresať manko (12:18). Priblížili sa až pred koncovkou - pomohli Palgutovej eso, Herelovej blok aj Hudecovej útoky (17:19). Trojbodová šnúra severaniek však Slovenkám boj o druhý set opäť výrazne skomplikovala (17:22), set napokon Švédky ukončili esom (25:20).
Pred tretím setom na palubovke zostala smečiarka Hudecová a z lavičky sa vrátila Radosová. Čerstvá víťazka ankety o najlepšiu slovenskú hráčku roka hneď pomohla dvoma bodmi, pri podaní Hudecovej viedli Fenogliove zverenky 4:0. Ďalšia séria bodov vrátane esa prišla pri servise Palgutovej (9:2) a ďalšia opäť o chvíľu (13:4). Slovenky sa opäť mohli spoľahnúť na útočníčky na krajoch siete, problémy Švédkam narobilo aj kvalitné podanie kapitánky SR Kosekovej a slovenské bloky (19:8). V závere setu sa na ihrisko dostala aj blokárka Szabóová, útoky Hudecovej znamenali tucet setbalov (24:12). Slovenky potrebovali tri, po chybe domáceho tímu sa tešili z vedenia 2:1. Slovenky aj od úvodu štvrtého setu chceli ukázať, že výsledok druhej časti neodzrkadľoval reálnu výkonnosť a kvalitu oboch družstiev. Szabóová aj Hrončeková dali po ese, v útoku sa nemýlila Palgutová (9:4) a domáci kouč si zobral oddychový čas. Severanky znížili na 7:10, vzápätí však na servis prišla Radosová, dvakrát trafila eso a Slovenky deviatimi bodmi za sebou odskočili na 19:7. Tabronová kontrovala dvoma esami, ale spoľahlivá Hudecová opäť pridala niekoľko bodov na slovenskú stranu (23:13). Zápas ukončili Hrončekovej blok a Haakovej útočná chyba - 25:13. Za najlepšie hráčky jednotlivých tímov vyhlásili Hudecovú a švédsku nahrávačku Vilmu Anderssonovú.

Marco Fenoglio, tréner SR: "Dnes bolo dôležité získať tri body, to sa nám podarilo. Češky prehrali na Ukrajine a všetko je otvorené, na budúci týždeň sa pokúsime zabojovať o prvenstvo v skupine. Vlani sme po štyroch zápasoch mali na konte štyri prehry, teraz máme tri víťazstvá, takže v tomto smere som spokojný. Dnes sme nehrali na sto percent, ale je to náročné, keď súper až tak neprispieva k správnemu zápasovému rytmu. Od pondelka sa už sústredíme na Česko."
Barbora Koseková, nahrávačka a kapitánka SR: "Do zápasu sme vstúpili celkom dobre, prvý, tretí aj štvrtý set sme zvládli fajn. Škoda výpadku v druhej časti, začali sme zbytočne opatrne a už sme sa nedokázali na Švédky dotiahnuť. Chceli sme však získať tri body, aby sme mali šancu bojovať o Final Four, a to sa podarilo, čo nás teší."
Romana Hudecová, smečiarka a najlepšia hráčka SR: "Myslím si, že to bol celkom dobrý zápas. Škoda druhého setu, v ktorom sme spravili viac chýb, možno aj vinou nižšej koncentrácie, berieme si však tri body. Bola to taká povinná jazda, body však potrebujeme potvrdiť proti Češkám a Ukrajinkám. Som rada, že som dostala trénerovu dôveru. Dôležité bolo, že sme hrali ako tím a pomáhali sme si. Ak budeme takto pokračovať a bez zbytočných chýb, myslím si, že môžeme konkurovať aj Češkám a Ukrajinkám."

   

Doma sme na Češky nestačili

Humenné 12. júna 2019 (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky prehrali v stredu v Zlatej európskej lige v Humennom s Českom 1:3. Na konte majú tri víťazstvá a dve prehry a v tabuľke A-skupiny sú tretie, keď sa pred ne dostali práve Češky. Sen o postupe do Final Four sa im aj s ohľadom na ďalšie výsledky rozplynul.
Zverenky talianskeho trénera Marca Fenoglia v sobotu 15. júna v Poprade budú hostiť v záverečnom súboji líderky z Ukrajiny, ktorá hladko zdolala posledné Švédsko.

5. kolo
Slovensko - Česko 1:3 (-21,22,-17,-26)
121 minút, rozhodovali: Ristovski (Sev. Mac.) a Juráček (SR), 800 divákov.
Slovensko: Hudecová 6, Hrončeková 10, Palgutová 14, Radosová 9, Herelová 4, B. Koseková 4, libero Jančová (Pencová 4, Kostelanská 9, Ovečková 1, Šunderlíková 1)
Česko: Kossányiová 14, Purchartová 0, Orvošová 21, Mlejnková 21, Trnková 11, Šmídová 6, libero Dostálová (Kopecká 0, Rutarová 5)
Češky sa v úvode ujali vedenia 7:4, ale po dvoch úspešných výzvach "challenge", dvoch esách Hudecovej a blokoch Hrončekovej bolo 10:8 pre Slovenky. Češky rýchlo vyrovnali (10:10) a tímy sa doťahovali bod po bode. Za stavu 14:14 sa prvýkrát v súťaži dostala po zranení na palubovku blokárka Pencová a hneď pomohla kvalitným servisom k bodu - 15:14. Češky dokázali otočiť na 17:15, neskôr uspeli na bloku a viedli 19:16. Pred koncovkou Kostelanská nahradila na smeči Hudecovú, slovenský blok znamenal zníženie na 20:21. Češky však pridali ďalší brejk (20:23) a zásluhou Orvošovej premenili prvý setbal - 25:21. Na začiatku druhého setu Slovenky bodmi potiahla predovšetkým Palgutová (6:5), vo výbornej atmosfére sa Slovenky veľakrát prezentovali fantastickou obranou. Aj vďaka obetavej hre v poli, trom blokom a ulievke Kosekovej Slovenky otočili z 9:11 na 14:12. Od stavu 15:15 Slovenky bodovali zásluhou Kostelanskej aj striedajúcej Pencovej a viedli 19:16. Češky skorigovali (20:19), humenskú halu opäť potešili Palgutová a Kosekovej blok (23:20). Hostky ešte kvalitným servisom znížili na 22:23, ale vzápätí chybovali v útoku, Slovenky ukončili set blokom (25:22) a vyrovnali na 1:1.
V úvode tretej časti Herelová šupla eso a vyrovnala na 4:4, ale ďalšie okamihy patrili Češkám. Odskočili až na 10:4, Kosekovú nahradila Ovečková. Jej eso a úspešný blok znamenali zníženie na 7:10, ale Češky v dobrej pasáži pridali sedem bodov za sebou (17:7) a boli na koni. Na ihrisku medzitým bola naspäť Koseková a tiež Šunderlíková s Hudecovou. Úspešný "challenge" hostkám priniesol dvadsiaty bod (20:10), ale keď Slovenky získali tri v sérii, znížili na 16:22. Záver si však Češky postrážili, zvíťazili 25:17 a opäť viedli.
Pred štvrtým setom Pencová prišla do základnej zostavy a Slovenky sa pri výbornom servise Hrončekovej dostali do vedenia 7:2. Ďalšie body Kostelanskej a Pencovej pomohli k šesťbodovému náskoku (11:5), po zásahu Palgutovej to bolo 12:8, ale hostky aj dvoma blokmi manko zmazali (12:12). Hudecová na smeči vystriedala Radosovú, Češky tromi bodmi otočili na 16:14 a dostali sa do výhody. Domáce volejbalistky hnané výborným publikom pred koncovkou vyrovnali aj vďaka úspešnej výzve "challenge" na 19:19, Češky opäť "brejkli" (21:19), ale Slovenky sa výbornou obranou opäť dotiahli (21:21). Po ďalšej nekonečnej výmene vyrovnala Pencová (23:23) a po chybe Češiek v útoku mali Slovenky setbal - 24:23. Češky ho odvrátili a dostali sa k mečbalu (25:24), po ďalšej lopte sa chvíľu aj tešili, ale challenge odhalil ich teč na bloku - 25:25. Hostky dostali ďalšiu príležitosť, podali do autu (26:26). Potom mali tretí mečbal a ten už zužitkovali - 28:26. Najlepšími hráčkami duelu sa stali blokárka Hrončeková a smečiarka Mlejnková.
Brno 29. mája 2019 (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky zvíťazili v ich druhom vystúpení v tohtoročnej Zlatej európskej lige. Po sobotnej prehre na pôde Ukrajiny 0:3 vyhrali v stredu v 2. kole základnej A-skupiny v Brne nad Českom 3:2. Zverenky talianskeho trénera Marca Fenoglia získali do tabuľky dva body a najbližšie sa stretnú v ZL v sobotu 1. júna v Nitre so Švédkami.

Marco Fenoglio, tréner Slovenska: "Celý zápas som nabádal hráčky, aby išli na maximum a bojovali až do konca. Napokon však bol súper lepší a zaslúžene vyhral. Češky boli lepšie v útoku po zlom príjme, blokovali sme približne rovnako a robili sme menej chýb, čo je u nás bežné. Prehrou sme žiaľ stratili šancu postúpiť na Final Four, ale súťaž chceme zakončiť víťazstvom a v poslednom zápase proti Ukrajine v Poprade pôjdeme naplno. Chcem sa poďakovať našim fanúšikom za podporu a našej federácii za výborne pripravené podujatie. Snaží sa nám vytvárať najlepšie podmienky."
Barbora Koseková, nahrávačka a kapitánka SR: "Myslím, že to bol obojstranne dobrý zápas, oba tímy išli naplno. Češky spravili viac lôpt na útoku, my sme mali slušné pole, ale nevedeli sme potom zložiť loptu a v tom boli Češky lepšie. Mali sme veľké ambície postúpiť do Final Four, každým zápasom sme hrali lepšie a cítili sme šancu, že by sme to mohli zvládnuť. V každom prípade v sobotu proti Ukrajine spravíme všetko pre víťazstvo. Hralo sa nám tu veľmi dobre, fanúšikovia nás hnali od začiatku do konca a chcem im za to poďakovať."
Veronika Hrončeková, blokárka SR: "Češky boli trochu trpezlivejšie v dohrávaní lôpt po obrane, my sme veľakrát chceli ukončiť výmenu rýchlo a riskovali sme. Prehra nás mrzí, pretože sme chceli spraviť všetko pre postup na Final Four, mali sme to rozohraté dobre. Aj keď už nemôžeme postúpiť, Ukrajine chceme prehru vrátiť a zakončiť súťaž úspešne. V hale bolo teplo, ale na to sa vyhovárať nebudeme, pretože oba tímy mali rovnaké podmienky. Napriek prehre si musíme zo zápasu zobrať pozitíva, ktorých bolo dosť, napríklad aj to, že sa vrátila Jarka Pencová, ktorá mám pomohla. Atmosféra v hale bola skvelá, na východe hrám vždy rada."

29.5.2019 - Brno

Česko - Slovensko 2:3 (22, -23, -23, 10, -14)
119 minút, rozhodovali: Boulangerová (Belg.) a Buchar (ČR)
ČR: Mlejnková 7, Purchartová 11, Orvošová 5, Kossányiová 28, Trnková 6, Šmídová 4, libero Dostálová (Patočková 13, Kopecká 1, Hodanová 8, Vyklická 0, Holásková 0)
SR: Kostelanská 12, Herelová 17, B. Koseková 4, Radosová 14, Hrončeková 7, Šunderlíková 7, liberá Španková a Jančová (Hudecová 5, Szabóová 0, Palgutová 5, Ovečková 0, Kijaková 1).

      V úvode sa v útoku viac presadzovali domáce hráčky, po smeči Mlejnkovej viedli 7:3. Slovenky pri podaní Hrončekovej znížili na 6:7, o chvíľu však po bodovej šnúre Češiek prehrávali 7:13. V koncovke viackrát pomohla striedajúca Hudecová, ale Češky vyrovnanie nepripustili a blokom premenili prvý setbal - 25:22. Na začiatku druhej časti nad sieťou viackrát "poupratovala" Radosová, a keď sa pridala Šunderlíková, Slovenky viedli 8:5. Po ďalšej vydarenej pasáži s bodmi Herelovej a Kostelanskej získali slovenské volejbalistky o šesť bodov (13:7), ale Češky dokázali znížiť na 12:14 a neskôr manko zmazať (19:19), Slovenky ale záver zvládli. V úvode tretieho setu Kostelanskej "doska" poslala z palubovky čerstvú českú Volejbalistku roka Mlejnkovú (8:5). Rovnakým pomerom ovládli Slovenky aj tretí set, no vo štvrtom kraľovali domáce a získali ho na 10.
      Pred tajbrejkom sa Slovenky vrátili k základnej zostave a po smeči Radosovej viedli 6:3. Češky vyrovnali (6:6), ale Kostelanská pred výmenou strán blokom získala brejk - 8:6. Pri servise kapitánky Šmídovej Češky otočili na 9:8, ale do trháku sa nedostali (11:11). Slovenky v koncovke pri podaní Kosekovej opäť získali výhodu (13:12) a o chvíľu aj mečbal (14:13), Kostelanskej smeč sa však do ihriska nezmestil (14:14). Ďalšiu príležitosť už Slovenky využili po "dvojáku" (16:14) a tešili sa z triumfu 3:2.

Marco Fenoglio, tréner SR: "Dnes som veľmi šťastný. Češky majú veľmi dobré družstvo, ale my sme od zápasu proti Ukrajine spravili nie jeden, ale snáď tri kroky vpred. Môj tím neprestal hrať a bojovať v žiadnom momente. Hráčky boli koncentrované, do zápasu proti silnému súperovi sme vstúpili s tým, že ideme odovzdať sto percent."
Barbora Koseková, nahrávačka a kapitánka SR: "Víťazstvo sa vôbec nerodilo ľahko, najmä po hladkej prehre na Ukrajine. Som rada, že sme dnes predviedli tisíckrát lepší výkon a vyhrali nad takýmto súperom. V tomto zápase sme bojovali za každého stavu, podporovali sme sa. Dnes sme aj taktické pokyny dodržali oveľa viac."
Mária Kostelanská, smečiarka SR: "Nebolo to vôbec jednoduché, museli sme o víťazstvo tvrdo bojovať, ale dnes nám veci vychádzali. Po zápase proti Ukrajine sme sa museli vzchopiť, dnes sme však hrali ako jeden tím. Chceli sme, aby nám nepadla žiadna lopta a aby sme si pomáhali."
Nina Herelová, blokárka SR: "Som šťastná, že sme tento ťažký zápas vyhrali. Celý zápas sme odohrali kolektívne a tímovo, to je v našom družstve dôležité. Do zápasu sme išli bez strachu, nebáli sme sa riskovať a darilo sa nám získať body na našu stranu."

   

S Ukrajinou v Poprade 3:1

Poprad 15. júna 2019 (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky sa s účinkovaním v Zlatej európskej lige rozlúčili triumfom. Zverenky Marca Fenoglia v sobotu v Poprade v rámci 6. kola zvíťazili nad líderkami A-skupiny Ukrajinkami 3:1.
Slovenky zaznamenali štvrtú výhru a v tabuľke poskočili priebežne na 2. priečku. Ak však Češky v sobotu večer (18.00 h) zdolajú Švédky, klesne tím SR na tretiu pozíciu.

Slovensko - Ukrajina 3:1 (25, -21, 20, 14)
111 minút, rozhodovali: Deneri (Tur.) a Niklová (SR)
Slovensko: Herelová 2, B. Koseková 4, Radosová 19, Hrončeková 7, Palgutová 21, Hudecová 1, liberá Jančová a Španková (Pencová 8, Szabóová 0, Kostelanská 11, Ovečková 0). Tréner: M. Fenoglio
Ukrajina: Politanská 2, Denysovová 6, Karpecová 9, Bycenková 14, Stepaniuková 16, Dorsmanová 10, libero Niemcevová (Dudnyková 1, Drozdová 3). Tréner: G. Jegiazarov

Slovenky mali dobrý začiatok, v útoku sa dvakrát presadila Palgutová, Radosová aj Hrončeková dali po ese (7:5). Ukrajinky po chvíli získali prevahu vďaka lepšej útočnej fáze (8:10) a vzápätí Kostelanská prišla na smeč namiesto Hudecovej. Slovenky dokázali otočiť na 16:15, keď pridali blok a aj tretíkrát bol verdikt systému "challenge" v ich prospech. Družstvá sa chvíľu ťahali bod po bode, tie slovenské získavala Radosová (19:19). Hostky sa dostali k brejku esom Karpecovej (21:19), za stavu 20:23 zobral Fenoglio oddychový čas. Herelová a Kostelanská prinútili ukrajinského trénera k rovnakému kroku, ale hostky sa predsa dostali k dvom setbalom (22:24). Prvý odvrátila Palgutová, druhý Kostelanská esom a keď následne pridala ďalšie, setbal mali Slovenky - 25:24. Dorsmanová vyrovnala, ale Radosová vrátila domácim výhodu a druhý setbal sama aj premenila - 27:25.
Domácim patril aj úvod druhého setu. Body Palgutovej, Kostelanskej, Hrončekovej eso aj Kosekovej ulievka prispeli k náskoku 10:7. Eso však dala aj Denysovová, Ukrajinky vyrovnali (10:10) a v následnej pasáži vďaka ďalšiemu esu, bloku aj pozornému oku trénera a úspešnej výzve "challenge" odskočili šiestimi bodmi až na 18:12. Slovenky nezložili zbrane, od stavu 14:21 sa vďaka bloku a esu Pencovej a bloku Radosovej dotiahli na trojbodový rozdiel (18:21). Manko však bolo ešte veľké a koncovka blízko. Ukrajinky ju zvládli, keď premenili druhý setbal - 25:21.
Úvod tretieho setu bol vyrovnaný, tímy sa párkrát vystriedali v dvojbodovom náskoku. Slovenky prehrávali 7:9, ale o chvíľu ich Pencová poriadne potrápila servisom, Radosová trikrát zložila a Slovenky po sedembodovej šnúre viedli 14:9. Ukrajinky z náskoku ukrojili (15:13), ale domáce hráčky pridali ďalšie štyri body vďaka smečom Kostelanskej, Palgutovej, esu Radosovej a bloku - 19:13. Ukrajinky mali s podaním Sloveniek väčšie problémy, domáce útočili spoľahlivo, občas hostky zablokovali a náskok si udržiavali (23:17). V závere im stačil prvý setbal na príjme, Ukrajinky vyhodili servis do autu - 25:20.
Ukrajinky, ktoré na istotu postupu potrebovali dva sety, sa s prvým miestom v skupine už poriadne zahrávali. Povzbudené Slovenky dobre odštartovali štvrtú časť, Koseková dala eso a bolo 4:1. Ukrajinkám ešte pomohlo "prasiatko" pri podaní (4:4), ale o chvíľu pomohla esom Radosová, Palgutová k útokom pridala blok, na bloku uspela aj osamotená Kostelanská a Slovenky viedli 11:7. Ukrajinky sa nedokázali dostať do tempa, naopak, Slovenky si udržiavali vysoký level aj vďaka viacerým výborným zákrokom Špankovej v obrane. Pencová zvýšila na 15:9, o chvíľu to bolo 18:12, keď Ukrajinky viackrát netrafili ihrisko. Slovenky si užívali záver, pri podaní striedajúcej Ovečkovej pridali päť bodov a o triumfe domáceho tímu nebolo pochýb (23:12). Jedenásť mečbalov, potrebný bol druhý, uspela Radosová - 25:14. Ako najlepšie hráčky ocenili Palgutovú a Stepaniukovú.

Marco Fenoglio, tréner SR: "Dnes som veľmi, veľmi šťastný. Pamätám si, keď sme vlani v Poprade začali prehrou s Bieloruskami. Vlani sme vybojovali dve víťazstvá, tento rok štyri víťazstvá. Dnes som videl hrať silný tím, ktorý si navzájom pomáhal, to sú pre mňa veľmi dôležité veci. Chcem sa poďakovať celému realizačnému tímu, ktorý mi veľmi pomáha."
Karin Palgutová, univerzálka a najlepšia hráčka SR: "Víťazstvo za tri body nad Ukrajinou je niečo, čo si musíme ceniť. Som rada, že sme si chuť zo zápasu proti Češkám preniesli do posledného stretnutia. Dnes sme prihrávali lepšie ako na Ukrajine a aj sme ich lepšie ubránili. Európsku ligu som hrala opäť po niekoľkých rokoch a veľmi som si to užívala, cena MVP na záver je len čerešnička."
Jaroslava Pencová, blokárka SR: "Naše družstvo nemá svetové hviezdy, musíme byť dobré inak - bez toho, aby sme hrali kolektívne, by sme šancu na úspechy nemali. Myslím si, že sme oproti úvodu súťaže spravili veľký pokrok, z družstva išla veľká energia. V našej skupine sme sa nejako navzájom zdolali, v inej by sme možno so štyrmi výhrami postúpili, škoda. Chceli sme sa do Final Four dostať, ale musíme hľadať pozitíva - jedným z nich je veľký progres. Víťazstvá potrebujeme pre naše sebavedomie, chceme to zúročiť na domácich majstrovstvách Európy. V mojom prípade to ešte nie je úplne optimálne, mala som pre zranenie pauzu, ale teším sa, že som si mohla zahrať."
Nikola Radosová, smečiarka SR: "Víťazstvo sme dnes veľmi chceli, súťaž sme chceli zakončiť úspechom. Podarilo sa to, som veľmi šťastná. Dnes rozhodla naša bojovnosť, naozaj sme veľmi chceli vyhrať. Počas celého zápasu sme chceli tlačiť, Ukrajinky sú však kvalitný súper, preto to niekedy vyšlo a niekedy nie. Napokon sme ich však zlomili a išlo to ľahšie. Napokon asi všetky tri tímy v popredí skupiny budú mať štyri výhry, žiaľ, nebude nám to stačiť. Nesmútime však, som rada, že náš výkon sa stále zlepšoval a na to táto súťaž tiež slúžila."

Záporožie 25. mája 2019 (TASR)
Ukrajina - Slovensko 3:0 (17, 22, 17)
70 minút, rozhodovali: Stevanovič (Srb.) a Bosenko (Ukr.), 350 divákov
Slovensko: Radosová 9, Hrončeková 6, Šunderlíková 12, Kostelanská 0, Herelová 8, B. Koseková 0, liberá Španková a Jančová (Kijaková 3, Palgutová 4, Hudecová 0). Tréner: M. Fenoglio.

Slovenky nastúpili v základe aj s univerzálkou Šunderlíkovou a smečiarkou Kostelanskou, Ukrajinky s tvárou z bratislavského Strabagu Denysovovou. Prvý bod vďaka Šunderlíkovej získali Slovenky, o chvíľu už viedli domáce hráčky (6:4, 9:6). Herelová znížila na 8:10, ale Ukrajinky odpovedali štyrmi bodmi a Slovenky mali výrazné manko (8:14). Domáci tím si udržiaval náskok, Slovenky znížili po ese striedajúcej Kijakovej na štvorbodový rozdiel (14:18). Ukrajinky sa im však opäť vzdialili (15:21) a záver zvládli, premenili prvý setbal - 25:17.
Pred druhým setom smečiarku Kostelanskú vymenila Palgutová, uviedla sa esom (1:0) a úspešným útokom (4:2). Po bloku Radosovej viedli Slovenky 7:4, Ukrajinky kontrovali štyrmi bodmi (7:8), ale vďaka blokom Šunderlíkovej a Hrončekovej opäť mali navrch hosťujúce hráčky (10:8). Nasledujúca pasáž patrila opäť Ukrajinkám, otočili na 13:11 a tréner Fenoglio si vyžiadal time-out. Ten Slovenkám pomohol, pri servise Šunderlíkovej sa opäť dostali do vedenia (15:13). Nie však nadlho - Ukrajinky po piatich bodoch v sérii boli vo výhode (18:15, 20:17). Vzápätí na palubovku prišla Hudecová a Slovenky aj vďaka chybám domáceho tímu vyrovnali na 20:20. V koncovke však Ukrajinky získali dva brejky (24:21); Radosová prvý setbal odvrátila, ale druhý už súperky zužitkovali - 25:22.
Do tretej časti vstúpili Slovenky dobre, viedli 4:1 a po útoku Radosovej 7:5. Opäť sa však nevyhli výpadku a po hluchej pasáži prehrávali 7:10. Slovenky sa ešte priblížili na jeden bod (9:10), Ukrajinky pridali tri body a viedli 13:9. Herelová znížila na 12:15, následne Ukrajinky získali sedem bodov za sebou, odskočili na 22:12 a dostali sa k mečbalom (24:13). Slovenky ešte zásluhou Šunderlíkovej, Hrončekovej či Kosekovej odvrátili štyri a zmiernili konečný výsledok (17:25).

Marco Fenoglio, tréner SR: "Prehrali sme 0:3, hrali sme zle a nie ako tím, nebojovali sme. Mali sme problémy s prihrávkou, nahrávačka nemohla hrať so stredovými hráčkami. Musíme bojovať a pracovať, pracovať, pracovať. Potrebujeme trochu času a veľa, veľa tvrdej práce."
Barbora Koseková, nahrávačka a kapitánka SR: "Začali sme nervózne. V každom sete nás súperky dosť zatlačili servisom, mali sme problémy s prihrávkou a spravili sme zbytočné chyby. V každom sete nám Ukrajinky odskočili a ušli. Musíme sa rýchlo pripraviť na ďalší zápas; verím, že prvotný stres z nás opadol a v Česku to bude lepšie."
Nina Herelová, blokárka SR: "Prvý zápas nám nevyšiel podľa predstáv. Boli sme slabšie na servise a side-oute. Pred ďalším zápasom sa musíme zlepšiť vo všetkom; verím, že to bude vyzerať trochu inak."
Nikola Radosová, smečiarka SR: "Ukrajinky nás dosť zaskočili, vo všetkých činnostiach boli lepšie. Na začiatku sme boli nervózne, potom sme sa oťukali, ale Ukrajinky stále dominovali na servise aj v obrane. Nebolo to vôbec podľa našich predstáv. Musíme si z toho zobrať zopár pozitív a pokúsiť sa eliminovať chyby."

   

Európska liga žien 2019

Skupina A
Ukrajina - Slovensko 3:0 17,22,17 stat. info.
Švédsko - Česká rep. 0:3 -10,-14,-16    
Česká rep. - Slovensko 2:3 22,-23,-23,10,-14 stat. info.
Švédsko - Ukrajina 0:3  -13,-21,-12    
Slovensko - Švédsko 3:0 16,13,16 stat.  info.
Česká rep. - Ukrajina 3:1 14,-27,18,17     
Švédsko - Slovensko 1:3 -17,20,-14,-13 stat. info.  
Ukrajina - Česká rep. 3:0 14,21,18    
Slovensko - Česká rep. 1:3 -21,22,-17,-26 stat. info.
Ukrajina - Švédsko 3:0  10,10,17    
Slovensko - Ukrajina 3:1 25,-21,-20,14 stat. info.
Česká rep. - Švédsko. 3:0 11,20,20    
Tabuľka skupiny C
Poradie Štát V3 V2 P1 P0 Sety Body
1. Česká rep. 4 - 1 1 14:8 13
2. Ukrajina 4 - - 2 14:6 12
3. Slovensko 3 1 - 2 13:10 11
4. Švédsko - - - 5 1:15 0