Echo, trochu sa v tej tvojej rétorike strácam, tak sa skúsim držať len overiteľných faktov:
2.1 VÝŠKA SIETE
2.1.1 Sieť je umiestnená zvislo nad osou stredovej čiary. Výška siete pre mladších
žiakov je 2,24 m, pre mladšie žiačky 2,10 m. (1.3.3) (Pravidlá midivolejbalu).
Písal som, že koľko je teraz detí, okrem registrovaných, v súťaži midivolejbalu. Pozrieš si na svf.sk tabuľku midi_d_8 a zistíš, že hrajú spolu ZŠ Krupina Hronského A a B a ZŠ Bzovík. V Krupine je VK. V Bzovíku nie. Lenže žiačky, ktoré hrajú za Bzovík, trénujú a hrajú vo VK Krupina. A jedna z nich napr. aj za juniorky VK Krupina a viaceré aj zo ZŠ Krupina za kadetky. A myslím, že rovnako je to všade inde. A že prečo hrá MŽ za juniorky KA? Pretože v meste nie je vysoké školstvo a po skončení stredných škôl odchádzajú hráčky v juniorskom veku do iných miest. Nie sme v Bratislave. A máme 8 tisíc obyvateľov. Neviem, kde bývaš Echo, ale ak tam máte VK, spýtaj sa ich na ich názory a skúsenosti. Midi aj mini prinieslo možno trochu materiálu do škôl, nejaké tepláky pre učiteľov a viac možností hrať pre trénujúce hráčky. Ale nie nové desiatky až stovky adeptov a nezmenilo to v zásade postoj mládeže k športovaniu.
Píšeš o pravde. Ale o tej sa spísalo toľko kníh a stále nie je jej definícia. Takže neviem, či mám pravdu. Ale určite mám kompetenciu napísať, že ak ja som pre teba pán Odzgan, mal by som vedieť aj tvoje panské meno. A k mojej odbornej kompetencii nech sa vyjadrujú iní. Dávam ti len na zváženie nasledovnú tabuľku:
Objem prípravy a proporcionalita jednotlivých zložiek v jednotlivých ročníkoch
Ročník Športová príprava v
týždni Pomer
kondičná:herná príprava Zápasy
počet hod
(45 min) % počet
5. roč. ZŠ/1. roč. OŠG 6 hod 70:30 20-30
6. roč. ZŠ/2. roč. OŠG 7 hod 60:40 20-30
7. roč. ZŠ/3. roč. OŠG 8 hod 60:40 40-50
8. roč. ZŠ/4. roč. OŠG 9 hod* 50:50 60-80
9. roč. ZŠ/5. roč. OŠG 10 hod* 50:50 90-100
(svf.sk)
Myslíš, že tých 12 zápasov, ktoré odohrajú v rámci midi_d_8 (Krupina a Bzovík), bez tréningových hodín, lebo je jasné, že nie je možné v rámci 2-3 hodín TV v týždni odtrénovať potrebných 6 hod, môže naučiť hrať tak zložitú a technicko-koordinačne náročnú hru?! V jednej nemeckej publikácii som čítal, že pravdepodobne neexistuje frustrujúcejšia hra, ako je 6-kový volejbal pre začiatočníkov. Preto môžem pochopiť snahu zmenšiť ihrisko. V mini volejbale vychádza na hráčku 9, v midi 12,25, v 6-kovom 13,5 m2. Keď zoberieme do úvahy telesnú výšku a rozpätie rúk, ktovie, kde je to ťažšie. Lenže okrem toho je aj: sila, rýchlosť, predvídavosť, koordinácia, sociálne väzby, osobnostné predpoklady a ešte kadečo iné. Tak ako sa rozhodovať? Ja tvrdím, že v dialógu. Nie v direktíve, alebo mlčaní, ako už niekoľko dní predvádza SVF. Skóre zatiaľ jasne v neprospech zmeny vekových kategórií. S kým to teda pred tými dvomi rokmi konzultovali. A ani o midivolejbale neprebehla žiadna diskusia.
Možno píšem dlho, ale ja sa prípravou a súvislosťami s volejbalom zaoberám každý deň. A takých sú nás (aj v iných športoch) stovky. Preto nemáme radi anonymitu. Preto viac nebudem odpovedať na žiadny príspevok bez skutočného mena diskutujúceho. Bolo to dosť kompetentné?

>