VOLEJBALOVÝ BOOM - GOLDEN FORMULA
Treba sa zamyslieť nad tým prečo volejbal v poslednom období zažil a zažíva taký veľký boom celosvetovo a v nektorých krajinách sa stal doslova a dopísmena náboženstvom. Môžu za viaceré činitele, pričom tým najdôležitejším bola podľa mňa zmena pravidiel, ktorá volejbal urobila rýchlejším, dynamickejším, plným zvratov a výrazne ho zatraktívnila ako hru. Taktiež zlepšenie športového vybavenia (lopty, obuv, umelé povrchy) prispeli výrazne k jeho zrýchleniu. A my ideme teraz volejbal "spomaľovať"? Podľa mňa to nieje pre jeho ďalší rozvoj dobré, pretože volejbal aký si pamätáme povedzme spred 20 rokov a dnešný moderný volejbal majú veľa odlišností a dokonca si dovolím tvrdiť že sú to "dva rozdielne športy". Zmena pravidiel ktorá zatraktívnila volejbal, priniesla so sebou určite aj negatíva. Hlavným je asi to že začalo vo zvýšenej miere dochádzať ku kontaktom so súpermi, a výmeny ktoré sa zvykli "ťahať" sa stali nekompromisnými, tvrdšími a výrazne kratšími. O volejbale som stále počúval tvrdenia, že sa jedná o "najčistejší kolektívny šport" poprípade že je to "hra inteligentov" Dovolím si tvrdiť že súčasný volejbal už do bodky nenapĺňa tieto tvrdenia ale má k nim stále blízko. Ale aj napriek tomu by som už nechcel aby sa volejbal spomalil, zjemnil, predĺžil. Pravidlo golden formula sa mi javí ako vec ktorá jednak predĺži výmeny (aj to je podľa mňa otázne či sa tak stane), ale na druhej strane volejbal príde o to čo ho robí v súčastnosti moderným a dynamicky sa rozvýjajúcim športovím odvetvím. Pretože pre nás, čo sme "vyrastali" na "modernom volejbale" aj keď pamätáme aj "starý volejbal" je volejbal atraktívny taký aký je a v žiadnom prípade by sme nechceli aby sa spomalil.