Ahojte. Nie je celkom jednoduche dat odpoved na otazku, preco sa na Hagoch uz dva roky nehral turnaj, ktory svojou historiou a niekdajsimi rozmermi patril k tym naj v Europe. Aj preto som rad, ze tu tato otazka od moderatora padla, pretoze patrim k tym, pre ktorych bol tento turnaj srdcovkou uz od utleho detstva a vlastne nebyt tohoto turnaja, dne by som urcite neposobil vo vrcholovom volejbale.
Zjednodusene by sa dalo povedat - neprisli druzstva. Zlozitejsie je uz dat odpoved na otazku, preco tie druzstva, ktore k nam chodili roky prestali chodit. To, ze "sovietsku" enklavu stiahol Tibor Demeter do Kubina je pravda. Skoda len, ze siahol aj na druhy augustovy tyzden, ktory patril Hagom a mozno mal ostat nedotknutelnym. Ale to boli len zenske druzstva z Ukrajiny, Ruska ci Bieloruska. K nam vsak prestali chodit aj nase - slovenske druzstva, muzske aj zenske....
Pokusil som sa na tuto otazku ziskat odpovede aj od dnes renomovanych trenerov, funkcionarov, ktori si na Hagovskej antuke drali kolena v hadam najslavnejsej ere Hagovskeho turnaja. Ani po debatach s nimi neviem dospiet ku konecnemu resume.
Dovodov moze byt viac :
- cely volejbal sa hra v halach, tak nie je dovod pripravovat sa vonku...
- Tatry su vo vseobecnosti drahe (to je pravda, zijem tu pomaly 34 rokov) a tak je drahy aj cely turnaj
- hra sa malo stretnuti ( vzdy sme sa snazili postavit system tak, aby kazdy odohral aspon 7 stretnuti - 14 - 21 setov)
- nevyspytatelnost pocasia ( vsetci mame v zivej pamati rocnik, ktory sme hrali dva dni na rozlohe skoro 100 km od L. Hradku po Kezmarok, ja osobne som dva dni stravil viac v aute ako na ihriskach )
Dnes je asi skoda plakat, ze tento turnaj ma taky dlhy oddychovy cas. Navyse, ked si minuly rok vybrala oddychovy cas aj Dubova...Skor skusme spolocne porozmyslat, ci sme schopni volejbal do tychto dvoch miest v lete vratit so vsetkym tym leskom, ktory volejbalovym turnajom na antuke kedysi patril. Rad si tu precitam vsetky pripomienky a este radsej budem, ked na ich zaklade zacneme pisat dalsiu kapitolu antukoveho volejbalu na Slovensku.